Antimasonski plakati
Antimasonski plakati
Antimasonski plakati
Antimasonski plakati
Antimasonski plakati
Antimasonski plakati

Antimasonski plakati

UK Parobrod

Tematska izložba Antimasonski plakati je u sklopu Festivala tolerancije bila je otvorena 14. novembra 2014. u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Plakati su deo Velike antimasonske izložbe koja je, nakon okupacije nacista 1941. godine, bila otvorena u oktobru 1941. u Beogradu. Finansirali su je Nemci, koji su težili produbljivanju već rasplamsale mržnje prema Jevrejima.

Posteri su prenosili poruku da su Jevreji drevni neprijatelji srpskog naroda i da Srbi ne treba da čekaju Nemce kako bi započeli istrebljivanje Jevreja. Judaizam, prikazan na stereotipan, ortodoksan način, predstavljen je kao izvor svetskog zla. Taj način antisemitističke propagande Jevreje je prikazao istovremeno kao kapitaliste i komuniste, kao varljivu cionističku silu koja vlada nad svim aspektima evropskog, pa i svetskog ekonomskog života.

Izložbu Antimasonski plakati čini 17 originalnih i tri plakata replicirana na dimenzije postojećih, koji su izrađeni prema fotografijama plakata originalne postavke iz 1941. Izložba je prvi put, nakon više od četiri decenije postavljena u Zagrebu 2013. godine u sklopu Festivala tolerancije, a nakon toga i u Sarajevu, u memorijalnoj galeriji 11/07/95 posvećenoj Srebrenici, kao i u Tuzli.

 

 

Ostale izložbe