Posle dužeg vremena Prst ponovo na repertoaru Bitef teatra

Posle dužeg vremena Prst ponovo na repertoaru Bitef teatra

Predstava Prst, Doruntine Baše u režiji Ane Tomović, posle duže pauze biće izvedena na repertoaru Bitef teatra u petak, 17. oktobra od 20h.

Prst istražuje kontekst najosetljivijeg problema na Kosovu danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale za njima. 

U mnogim tradicionalnim kosovskim kućama, još uvek se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževjevom porodicom, iako je prošlo više od deset godina od rata. Pravo nad njihovim životima, koje je nekad pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju privatni život.

Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz porodice njenog muža, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice.

Prst je kažiprst koji ne zna u kom pravcu da pokaže i nije u stanju da otkrije počinioca. Prst je, takođe, senka ogromnog prsta koji ukazuje na tebe, čineći da osećaš krivicu. To je prst koji nudi i pomirenje i razlaz. To je izgovor da plačes nad trivijalim bolom izazvanim trivijalnim kućnim poslom, kao maska za veći, manje banalan bol iznutra. To je konstantan podsetnik na činjenicu da je učinjeno nešto loše i da sve može da se raspadne. – Napisala je o predstavi spisateljica Doruntina Baša.

 

Predstava Prst realizovana je u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra, a glavne uloge igraju Jasna Đuričić i Milica Stefanović.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru