Filmovi, izložbe i predavanja o toleranciji

Filmovi, izložbe i predavanja o toleranciji

Festival tolerancije će se prvi put održati u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, u Domu omladine Beograda, Ustanovi kulture Parobrod i galeriji O3one. Posle Zagreba, Rijeke, Sarajeva, Beča i Cetinja, Beograd je domaćin festivala čiji je počasni predsednik Branko Lustig, producent, dobitnik dva Oskara i jedan od najbližih saradnika Stivena Spilberga.

Festival tolerancije se prvi put održava u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, u Domu omladine Beograda, Ustanovi kulture Parobrod i galeriji O3one. Posle Zagreba, Rijeke, Sarajeva, Beča i Cetinja, Beograd je domaćin festivala čiji je počasni predsednik Branko Lustig, producent, dobitnik dva Oskara i jedan od najbližih saradnika Stivena Spilberga.Program festival se sastoji od filmskog, izložbenog i obrazovnog programa.

U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije. Repertoar čine nagrađivana ostvarenja koja obrađuju probleme antisemitizma, LGBT populacije i prava žena. Posebno su interesantna ostvarenja „Slobodan pad“, nemačka drama o potisnutoj homosekualnosti pripadnika specijalne policijske jedinice, kao i film „Neke stvari ne treba sakriti“ o doktoru u bjelovarskoj opštoj bolnici koji je posthumno dobio priznanje „Pravednik među narodima“. Film otkriva šta je to u ljudima zbog čega u jednom trenutku urade nešto plemenito i pravedno, pa i po cenu sopstvenog života. Oba filma će biti prikazana u petak uveče u Ustanovi kulture Parobrod.

Važan deo festivala čini obrazovni program,posebno namenjen srednjoškolcima, studentima i mladima. Danas je beogradskim srednjškolcima o svom iskustvu iz Holokausta govorio Aleksandar Ajzinberg. Predavanje je počelo prikazivanjem filma "Trči, dečače, trči", ekranizacijom bestselera Urija Orleva zasnovanog na istinitim događajima o devetogodišnjem Jureku koji je 1942. pobegao iz varšavskog geta. Posle filma, Ajzinberg je pred više od 600 srednjoškolaca podelio svoje iskustvo preživljavanja u planinama bez hrane i odeće, uz pomoć seljaka u Istočnoj Srbiji. Nakon što mu je otac ubijen u gasnom kamionu na putu za Staro sajmište, sa majkom je pobegao iz zatvora i rat proveo krijući se po šumama. 

U petak 14. novembra od 11 časova u Domu omladine, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. Tema predavanja je problem neznanja, prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih grupau Srbiji i regionu.

U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu.Cilj izložbe bio je produbljivanje već rasplamsale mržnje prema Jevrejima. Otvaranje izložbe je u petak 14. novembra od 18 časova u Ustanovi kulture Parobrod.

Poslednjeg dana festivala, 15.novembra, od 17 časova u galeriji O3one biće otvorena izložba „Ništa ni o čemu“umetnika Srđana Ćešića,kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. U okviru izložbe biće prikazane ilustracije, fotomontaže, tekstovi i video radovi nastali kao deo aktivnosti na društvenim mrežama.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru