Aveti u junu u Bitef teatru

Aveti u junu u Bitef teatru

U nedelju, 4. juna, u 20 časova na sceni Bitef teatra biće izvedene poslednje Aveti u ovoj sezoni. Nakon brojnih gostovanja na scenama širom Srbije, beogradska publika će još jednom imati prilike da pogleda Ibzenov klasik u režiji Andreja Nosova.

Komad slavnog norveškog pisca, napisan 1881, a premijerno izveden godinu dana kasnije, prati udovicu Helenu Alving u nameri da sirotište koje je podigla posveti uspomeni na svog preminulog supruga. Ipak, kako će se ispostaviti, njen suprug bio je daleko od časnog i čestitog čoveka vrednog divljenja, a njen brak sakriva brojne tajne.

„Licemerje je danas jedna od društvenih vrednosti koja je pažljivo uzgajana i promovisana kao vrednost ili kao vrlina koja je potrebna i opravdana. U takvoj sredini, postavlja se pitanje da li individualac može da se oseća kao da ima dom, odnosno da pripada svojoj okolini“, smatra reditelj Andrej Nosov.

Aveti istražuju i prikazuju najintimnije emocije likova koje nastaju kao posledica interakcije sa društvom koje je nezainteresovano za njih. Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla. Upravo zbog toga Ibzenove „Aveti“ čine se živim i sveprisutnim i u našem društvu.

Uloge tumače Mirjana Karanović, Slobodan Beštić, Branko Cvejić, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Glumci za likove kažu da se dosta razlikuju od njih i da je bilo potrebno uložiti veliko vreme i trud da bi razumeli njihove pobude i poteze, tako da ih odigraju sa snagom i odlučnošću koja se od njih traži.

Ulaznice možete rezervisati i kupiti na blagajni Bitef teatra ili preko Gig stix-a.

 

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru