Nebojša Bradić: Umetnost eliminiše kukavičluk

Nebojša Bradić: Umetnost eliminiše kukavičluk

Nebojša Bradić, nagrađivani pozorišni reditelj i autor brojonih eseja o pozorištu i literaturi, ove godine je jedan od članova žirija Hartefaktovog regionalnog Konkursa za savremeni angažovani dramski tekst.

Na koji način umetnost može da promeni kolektivnu društvenu svest? 

Umetnost eliminiše kukavičluk, sebičnost i izolaciju u korist ljudskog dostojanstva. Ona obnavlja smisao udruživanja koji je globalizacija oduzela od nas, smisao ljudskih kontakata koje svakodnevno poriče “život onlajn”. Ona ruši zidove koje sa svojom pojačanom retorikom podižu političke partije. Ona gradi solidarnost i veze. To su jedine stvari koje mi stvarno imamo. Jer, šta je to što ljudima  preostaje da urade kada ne postoji takva stvar kao što je zajednica? Ono što mogu da rade kada imaju jedni druge, a to je tako moćno.

Koji je to dramski tekst koji je promenio vas i na koji način?

"Čekajući Godoa". Te promene pratim i danas.
 
Šta jedan dramski tekst čini angažovanim? 
 
Suština angažovanog dramskog teksta je u otporu status quo - u buđenju.Taj otpor će u nekom trenutku voditi pobuni i promeni. 
 
Zašto mislite da je ovakav konkurs važan? 
 
Ovakav konkurs ohrabruje kreativnost i povezivanje. Na početku pozorišnog procesa, to je dovoljno.
 
Peti regionalni Konkurs za savremeni angažovani dramski tekst otvoren je do 20. septembra 2017. godine, a više o pravilima konkursa i načinu prijavljivanja možete pročitati ovde.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru