48 sati budnosti u Rijeci

48 sati budnosti u Rijeci

Nakon izvođenja u Beogradu, Berlinu, Parizu i Sarajevu, performans 48 sati budnosti biće izveden u Rijeci, u Muzeju moderne i suvremene umejtnosti od 28 do 30. jula 2017. godine.

Performans 48 sati budnosti deo je Hartefaktovog multidisciplinarnog projekta WakEUp koji se bavi pitanjem izbeglištva, a publiku poziva na humanost, solidarnost i ne-ćutanje, na delovanje i budnost.

Početak performansa, kao i otvaranje izložbe fotografija otvoriće Jelena Lopatić, glumica Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, u petak 28. jula u 19 časova u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Ovaj put grupa autora pozvaće sve prisutne da se pridruže, pokažu solidarnost i empatiju sa onima koji će u znak solidarnosti sa izbeglicama 48 sati neprekidno čitati stotine stranice teksta - lične ispovesti izbeglica i priče o egzilu kojje od antike pa do danas, propovedaju o nesreći onih koji su morali da pobegnu, da napuste svoje porodice, domove i gradove. Autori koncepta su Andrej Nosov, Srđan Ćešić, a izvođači i koautori programa Janko Dimitrijević, Nevena Negojević, Jelena Graovac.

Po peti put autori će izvesti performans, pozvati prisutne da se uključe, da se solidarišu i pokažu humanost. Live stream celokupnog performansa biće emitovan na internet stranici http://actionwakeup.net/

U okviru pratećeg programa biće prikazana izložba crno-belih fotografija Marka Drobnjakovića Na putu, koja beleži svakodnevicu izbeglica sa Bliskog Istoka na putu ka Starom kontinentu. Kuratori izložbe su Srđan Ćešić i Nevena Negojević. Izložbu prate video radovi Violončelo Srđana Ćešića i Solidarnost Andreja Nosova koji se na različite načine bave temom ne-ćutanja i soliidarnosti.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a ovo izvođenje ostvareno je u saradnji sa Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke.

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru