Članovi žirija na konkursu za dizajn Tolerancije biće neki od naših najvažnijih predstavnika umetnosti i kulture u Srbiji danas.

Članovi žirija na konkursu za dizajn Tolerancije biće neki od naših najvažnijih predstavnika umetnosti i kulture u Srbiji danas.

Vaše radove, u vektorskom formatu možete poslati na mail tolerancija@heartefact.org do 31.08.2017. i na taj način prikažete vaše kreativno viđenje zaštitnog znaka tolerancije.

Mia David, arhitekta, scenograf i kustos, bavi se savremenom vizuelnom umetnošću, scenskim umetnostima i menadžmentom u kulturi. Bila je osnivač i glavni i odgovorni urednik magazina Kvart, i jedan je od osnivača nevladine organizacije Blokovi. Autor je velikog broja izvedenih projekata iz oblasti arhitekture, dizajna, scenografije i umetnosti, kao i novinskih tekstova objavljenih u različitim medijima.

Mirko Ilić, svetski priznati dizajner i ilustrator, poreklom sa naših prostora. Nekadašnji umetnički direktor internacionalnog izdanja magazina Time, kao i kreativni direktor Op-Ed stranica New York Times-a. Koautor je nekoliko knjiga sa Stivom Helerom, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, Stop Think Go Do i Lettering Large. Sa Miltonom Glaserom je napisao knjigu The Design of Dissent. Njegovi radovi su nagrađivani i deo su stalnih postavki u muzejima kao što su MOMA i Smitsonian. Trenutno predaje u školi vizuelnih umetnosti u Njujorku.

Ivan Tasovac, pijanista direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture i informisanja Republike Srbije. Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati “Odnos kulture i ekonomskog razvoja”, koja je u sedištu Ujedinjenih nacija u Nјujorku održana u junu 2013. godine. Jedan od osnivača je Fondacije Beogradske filharmonije Zubin Mehta.

Robert Čoban, predsednik Srpske medijske kompanije Collor Press Group, najveće izdavačke kuće na prostoru bivše Jugoslavije. Zavšio je Pravni Fakultet u Novom Sadu. Radio kao dopisnik iz Novog Sada za Beograd za novine Večernje novosti, Zagrebačke novine Arena i novine iz Sarajeva Naši dani (1990 – 1991). Pored toga, radio je i kao glavni urednik magazine “Svet” od 1993. do 2005. godine. 

Počasna članica žirija, Nj.E. Džulia Fini, je ambasadorka Australije i poštovalac angažovane umetnosti. Nj.E. smatra temu ovog konkursa važnim elementom zaštite ljudskih prava:

“Ambasada stoji iza toga da kroz rad civilnih društava može da se dopre i do šire publike i individua koje na taj način mogu biti mobilisane kako bi se borile protiv nasilja širom zemlje. Tolerancija je fundamentalni deo svakog demokratskog društva i veoma je važna za ljudska prava generalno. Tolerantno društvo može da se nosi sa svakim diverzitetom, kulturom i drugačijim odnosom prema razmišljanju, religiji, poslu, seksualnoj orijentaciji i životu. Sve moderne zemlje teže ka tome da ostvare društvo koje je otvoreno i koje prihvata različitost. Strah od različitosti i onoga što je njegov nepoznati potencijal je oduvek imao nagrizajući efekat na odnos zajednice. Upućivati na različitost strateškim putem, mi gradimo društvo koje je više inkluzivno, tolerantno i koje pokazuje poštovanje prema svima. Podržavamo ideju korišćenja kreativnosti kako bi se inicirala socijalna promena i prepoznao talenat i potencijal mladih srpskih grafičkih dizajnera i umetnika u borbi protiv predrasuda, stereotipa i diskriminacije ranjivih društvenih grupa. Radujemo se da vidimo njihove inovativne ideje i poruke koje naglašavaju ove probleme generalnoj populaciji. Kreiranjem brenda, vizuelnog simbola, koji ima za cilj da ukaže na solidarnost i podigne svest o potrebi da se borimo protiv nasilja je kreativna i efektivna strategija. Nošenjem ovog novog simbola znači nošenje važne poruke, poruke prijateljstva prema onima koji su najranjivija grupa u Srbiji. Australija je tolerantna, mlada i uspešna multikulturna zemlja, ali svaka zemlja mora biti obazriva kako bi osigurala da tolerancija ostane očuvana.  Izgradnja tolerantnog društva, ne dešava se preko noći. Potrebno je vreme i trud kako bi se neki stavovi i ponašanje kod ljudi promenilo i postalo otvoreno i spremno da sve oko sebe, iako bili drugačiji, tretira na isti način“.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru