Počela realizacija projekta Kateksis- Fenomen istine na suđenju

Počela realizacija projekta Kateksis- Fenomen istine na suđenju

Kao jedan od partnera projekta Kateksis, podržan od strane Kreativne Evrope, Hartefakt počinje sa realizacijom prve faze ovog inovativnog i savremenog projekta koji kombinuje pozorište, nauku i tehnologije sa ciljem stvaranja jedinstvenog i novog pozorišnog iskustva.

Početkom oktobra zvanično je započeta realizacija projekta Kateksis , koji je nastao u saradnji sa partnerima NMA, ELAPSE(Francuska), Utrecht University (Holandija), Atelier Theather Jean Villar (Belgija) kao i Centarom za zastupanje građanskih interesa (Bosna i Hercegovina). 

Kateksis ima za cilj da kombinovanjem pozorišta, nauke i tehnologije realizuje jedinstveno iskustvo koje omogućava publici da aktivno učestvuje i preipistuje pojam istine u savremenom društvu. Sinergija, stvorena između novih tehnologija i pozorišta, u okviru Kateksisa, otvara mogućnost za stvaranje nove pozorišne forme, koja publiku aktivira i poziva na istraživanje i preispitivanje etičkih, društvenih i političkih tema kroz prizmu tehnologije. 

Rezultat projekta jeste "Prototip : Fenomen istine na suđenju" , u okviru kojeg će se realizovati jedinstveni interaktivni događaj i radionice za publiku. 

Interaktivni događaj biće izveden u formi suđenja, umetnik kao optuženi, postavljen unutar staklene kutije biće prikačen na detektor laži. Paralelno sa tim publika će vršiti ulogu sudije u procesu, a njene reakcije biće beležene i koristiće se u svrhu daljeg istaživanja. 

Nakon performansa, tačnije suđenja, publika će biti pozvana da učestvuje u tročasovnoj radionici gde će imati priliku da posmatra svoje reakcije koje je imao prilikom suđenja, dobija priliku da ih analizira, ali i testira tehnologiju koja je bila primenjena na optuženom. 

Tokom performansa biće obrađivane aktuelne društvene i političke teme, imajući za konačni cilj da uključe publiku i pozovu je na reakciju, ne samo pri performansu već i u širem društveno- političkom kontekstu.

Dešavanja u okviru projekta moćićete da pratite na našem sajtu i društvenim mrežama.

Pored fonda Kreativne Evrope, projekat je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja. 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru