Staša Bajac pobednica Hartefaktovog konkursa

Staša Bajac pobednica Hartefaktovog konkursa

Na ovogodišnji Hartefaktov konkurs za savremeni angažovani dramski tekst pristigle su drame iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sribije. Stručni žiri je, kroz tri kruga selekcije, izdvojio pet najboljih tekstova među kojima je i pobednički.

Staša Bajac i drama „Ovaj će biti drugačiji“ pobedinca je petog Hartefaktovog regionalnog Konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst. Ovu odluku doneo je žiri u sastavu: pozorišni reditelj Nebojša Bradić, koji je i predsednik žirija, dramska autorka Biljana Srbljanović i pozorišni reditelj Andraš Urban.

 Uz pobedničku dramu, u užoj selekciji žirija su i drame „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“ Lejle Kalamujić, „Dnevna doza mazohizma“, Dine Vukelić, „Kuća“ Benjamina Hasića i „Da li bi htela da se još ponekad nađemo: igrokaz o silovanju“ Ane Isaković i Ramiza Huremagića.

 „Postdramska bajka „Ovaj će biti drugačiji“ suočava dnevne snove mladih žena sa istinom noćne more. U svetu spektakla, prihvaćenih modela potrošnje i poželjnog ponašanja, maštanje o idealnom muškarcu sudara se sa mačizmom, mizoginijom, vulgarnim seksom i nasiljem. Posledice su gubitak iluzija i nasilje koje mlada žena čini kao odgovor na nasilje koje trpi. Ironični, povremeno cinično duhoviti, pogled na snove koji imaju probleme. “, navodi se u saopštenju žirija. 

 Ovo je bio peti Hartefaktov konkurs za savremeni angažovani dramski tekst, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst promoviše angažovanu umetnost i odgovorno pisanje za pozorište, kao i talentovane dramske pisce iz zemalja regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su stilski i tematski raznovrsne drame, koje su svojim visokim umetničkim domet stavile žiri pred veliki izazov. Hartefakt će ove drame objaviti i promovisati sa ciljem da podstakne pozorišta i nezavisne trupe da stvore prostor za mlade autore.

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru