Počinje emitovanje Hartefaktovog serijala "Deca 90ih"

Počinje emitovanje Hartefaktovog serijala "Deca 90ih"

U petak, 19. januara, nova Hartefaktova produkcija, emisija „Deca 90ih“, biće dostupna za gledanje na Remarkeru.

Tokom projekta, okupljeni su mladi koji su tokom devedesetih godina odrastali na našim prostorima i sva dešavanja posmatrali kao deca. Na njihove stavove i mišljenja o različitim važnim društveno- političkim temama odgovarali su stručnjaci, koji su bili svedoci tim događajima, a koji će svojim znanjem pružiti širu perspektivu na određene fenomene i stavove.

U prvoj epizodi serijala, mladi govore o Jugoslaviji i Josipu Brozu Titu. Kako na ovom primeru izgleda njihova istorija, istorija dece devedesetih, a kako zvanična, i gde se one prepliću?

Tito je promovisao jugoslovenstvo, bratstvo i jedinstvo, ujedinjujući različite nacionalne i etničke grupacije. Nove generacije mahom su odrastale uz romantične priče o tadašnjoj snazi naroda. Zvanični obrazovni sistem o ovom periodu nije im pružio adekvatno znanje. Ukrštajući najrazličitije priče iz svoje okoline, izgradili su svoj pogled na taj period, koji je često, zbog nedostatka pravih informacija prožet stereotipima i neopravdanim generalizacijama.

Prema Jugoslaviji, Titu, i uopšte socijalističkom uređenju iz tog perioda, mladi neretko imaju otklon. Ipak, ono što većina naših sagovornika ističe, sigurnost koju su uživali njihovi roditelji, nešto je što mlađe generacije nisu i neće osetiti.

U prvoj epizodi, sagovornici su:

Dejana Vukadinović, master politikolog, ’92.

Dušan Cerović, student prava, ’98.

Georgione Essi, dizajner odeće i nakita, ’91.

Goran Miljković, student prava, ’92.

Marijana Toma, istoričarka

Miroslav Dešić, student političkih nauka, ’98.

Nikola Krstić, novinar, ’93.

Šta mladi misle o jugonostalgiji? Posmatraju li taj period kao istinski bezbrižno vreme ili kao slatku iluziju? Ko je bio Tito, i posle svega, kako tadašnja politika utiče na njihove živote danas?

Realizaciju projekta podržao je Fond za otvoreno društvo.

Svakog petka na remarker.media.

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru