Objavljena publikacija "Šta je politika? 100 tačnih i netačnih izjava"

Objavljena publikacija "Šta je politika? 100 tačnih i netačnih izjava"

Hartefakt fond u januaru je počeo sa emitovanjem serijala "Deca devedesetih" na portalu Remarker, a u okviru projekta objavljena je i publikacija "Šta je politika? 100 tačnih i netačnih izjava".

Rođeni smo i rasli u sredini u kojoj je već opšte prihvaćeno da je sistem propao, da je politika beskorisna i cinična, da je zajednica nefunkcionalna i da ćemo zauvek živeti loše.

U potrazi za sadržajima koji će podsaći razvoj kritičkog mišljenja i analitičnost kod mladih, utemeljenje zvanične istorije, kulture sećanja i poznavanje političkog nasleđa naše zemlje, Hartefakt fond sproveo je istraživanje i počeo sa serijom sadržaja koji će pomoći bolje razumevanje savremenog društva i političke stvarnosti.

Serijal "Deca devedesetih", zajedno sa elektronskom publikacijom "Šta je politika? 100 tačnih i netačnih izjava", kreirala je mlada generacija, ispitivajući sopstvena ophođenja i potrebe, razumevanje savremene istorije, post- petooktobarski kontekst i skoro dvadeset godina tranzicije, kritički prisutpajući ovim temama u potrazi za sopstvenim i kolektivnim političkim identitetom.

Publikacija predstavlja mali priručnik za razumevanje političkog nasleđa kao i kratki uvod u alternativnu istoriju Srbije. Stručnjaci koji su radili na publikaciji i  obrađivali pojedinačne stavove prihvaćene od strane mladih su Marijana Toma, Đorđo Žujović, Danko Runić, Milan Antonijević i Goran Miletić.

Neke od izjava:

Srbija je vojno neutralna.

Srbija nije članica NATO pakta niti bilo kog drugog vojnog saveza, i u tom smislu ona jeste vojno neutralna država. Ali, Srbija je 2006. pristupila NATO programu Partnerstvo za mir, NATO ima svoju kancelariju u Ministrastvu spoljnih poslova, naša vojska redovno i blisko sarađuje sa NATO-om, koji u Srbiji ima i diplomatski imunitet. Brojni su pokazatelji da se od 2000.godina svrstavamo na tu stranu, ali se zbog bombardovanja 1999.i emocija koje to budi, u medijima insistira na vojnoj neutralnosti i naglašava održavanje vojnih vežbi koje vojska Srbije sprovodi sa Rusijom. 

Svi su oni lopovi. 

Jedna od najčešće ponavljanih fraza ne samo u Srbiji, mada je ovde dominantna kada govorimo o političkom životu. Ona služi da se svi oni koji se bave politikom stave u istu ravan, čime se obesmišljava ceo politički život i stvara atmosfera malodušnosti koja koristi po pravilu da se određena politička grupacija dovede na vlast ili samu vlast odbrani. Problem je što ponavljanjem ove rečenice dovodite u pitanje i samo poverenje građana u institucije, i u one koji predstavljaju te institucije. Takođe, tako se uništava nada za bilo kakvim promenama u bilo kom segmentu, jer je pesimizam nešto što se javlja iza ovakve misli. Politički sistem u Srbiji jeste netransparentan, a posebno se to odnosi na načine finansiranja političkih subjekata. Međutim, sve zemlje koje su prolazile tranziciju suočavale su se sa korupcionim aferama i zloupotrebama funkcionera, ali ne može i ne sme se stavljati znak jednakosti između vršenja vlasti i kriminala bilo kog obima za koji se u startu neko optužuje, samim tim što neko radi odgovoran posao koji uključuje i raspodelu određenih resursa. Ovu rečenicu obično izgovaraju mlađi građani, kojima se mišljenje formiralo i formira i dalje u skladu sa onim što su videli tokom svog odrastanja i ona je u najvećoj meri uzrok velike apstinencije ljudi između 18 i 30 godina tokom izbornog procesa.

Od Kosova nema ništa još od 99-te.

Posle rata na Kosovu 1999. godine, srpske snage bezbednosti povukle su se sa ove teritorije. Od tog tenutka tamo su međunarodne formacije, čiji je rad uređen ugovorima i sporazumima. Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost. Više od 100 zemalja sveta je priznalo tu nezavisnost do sada, većina zemalja članica EU je uradilo to isto, izuzimajući pet država članica koje to nisu uradili zbog sličnog problema u svojoj zemlji ili vođeni nekim drugim interesima. Jednu državu čini njeno stanovništvo, teritorija i mogućnost sporovođenja sile u skladu sa zakonima i obavezama. Javno mnjenje u Srbiji žrtva je nacionalističkih snaga koje negiraju stvarnost na Kosovu, što se pomaže jakim ruskim uticajem kojem problem Kosova služi kao platforma za borbu sa zemljama Zapada.

Ratko Mladić je heroj.

Ratko Mladić je je bio načelnik štaba Vojske Republike Srpske. Za vreme ratnih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini komandovao je nizom ključnih vojnih operacija među kojima je bila i Srebrenica. Sudski je utvrđeno da je Srebrenica genocid i ovaj zločin se smatra najvećim masakrom u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Tom prilikom je streljano između sedam i osam hiljada nenaoružanih bošnjačkih muškaraca. Haški tribunal osudio je generala i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH 22.11.2017. godine. Po definiciji, heroj (ili junak) je pojam kojim se često naziva izuzetno hrabar čovek koji spašava druge ljude i brani ih od zlih ljudi, a ne neko ko naređuje i organizuje streljanje hiljada nenaoružanih ljudi.

Posao možeš da dobiješ samo preko veze.

Delimično tačno, ali je to sistem koji će se sam urušiti. Da li u svojoj firmi želite samo one koji su došli preko veze, političke ili neke druge, bez garancije da ima bilo kakve kvalitete? Siguran sam da to ne biste nikada uradili ukoliko želite da vodite uspešnu firmu. Kroz iste naočare posmatrajte i državu, kao sistem koji se unapređuje, procenjuje kapacitete onih koji rade u tom sistemu, tako ih birajući, unapređujući, ali dajući podjednake šanse svima. 

Celu publikaciju možete preuzeti ovde.

Projekat je podržan od strane Fonda za otvoreno društvo.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru