Počele probe za predstavu ’’Šklovski: energija zablude’’ u režiji Branislave Stefanović

Počele probe za predstavu ’’Šklovski: energija zablude’’ u režiji Branislave Stefanović

U februaru ove godine počele su probe za predstavu ’’Šklovski: energija zablude’’ u režiji Branislave Stefanović, u saradnji sa horom Kolegijum muzikum u produkciji Hartefakta. U postavi su Pol Marej, Kristina Savkov i Sonja Isailović.

Tema predstave je život u izgnanstvu Viktora Šklovskog, osvrt na njegov značajan doprinos teoriji književnosti i njegova neuzvraćena ljubavi prema Alji. Tokom boravka u Berlinu, kao politički emigrant, Šklovski se zaljubljuje u svoju sunarodnicu Alju, sestru Ljilje Brik, kojoj piše tridesetak ljubavnih pisma, ali ona mu tu ljubav ne uzvraćena istom merom. Njeno odbijanje i to što nije imao za koga da piše na ruskom jeziku bili su razlozi da poslednje, trideseto, ljubavno pismo, Šklovski napiše Centralnom komitetu SSSR-a u kojem moli da se, po cenu života, vrati u Rusiju. Razočaran i depresivan, Šklovski se formalno odriče svojih shvatanja kako bi mu povratak u Rusiju bio dozvoljen.

Autor projekta „Šklovski: energija zablude“ je Branislava Stefanović, pozorišna, video i audio rediteljka i redovni profesor režije zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti. Osnivač je i rukovodilac laboratorije za doživljaj zvuka soba64. Bogato iskustvo sa radio dramama, ali i radom u alternativnom i angažovanom pozorištu, inspirisali su autorku da predstavu o Viktoru Šklovskom napravi kao multimedijalnu formalističku predstavu o čoveku koji nije izdržao da bude imigrant.

Premijera predstave održaće se u maju, u Klubu Fabrika u Beogradu.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru