Predstavnici Hartefakta u Savetu za kreativne industrije

Predstavnici Hartefakta u Savetu za kreativne industrije

23. marta u Mokrinu održan je prvi sastanak Saveta za kreativne industrije u Srbiji. Premijerka Srbije Ana Brnabić je predsedavajuća Savetom, a Savet okuplja pojedince i organizacije sa bogatim iskustvom u kreativnim industrijama.

Među članovima Saveta nalaze se i direktor Hartefakta Andrej Nosov kao i članica upravnog odbora Hartefakta Biljana Srbljanović. Identifikacija ključnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast kreativnih industrija, ali i predlaganje konkretnih rešenja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu – neke su od glavnih aktivnosti ovog Saveta.

Kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografiju, radio, tv, dizajn, marketing, digitalizacija, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video igara, muzeje i galerije,vizuelne i izvodjačke umetnosti. Kreativne industrije jedne zemlje proizilaze iz ekonomije znanja i inovativnosti, te u tom smislu predstavljaju posledicu preplitanja umetnosti, tehnlogije i poslovanja. Uspon kreativnih industrija predstavlja šansu za brži razvoj naše zemlje na više polja.

Pored predstavnika Hartefakta, članovi Saveta su i: Lazar Džamić, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković, kao i organizacije – Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i Mokrin kuća.

Predstavnici Hartefakta trudiće se da svojim dosadašnjim stečenim iskustvom doprinesu radu Saveta i razvoju ove nesumnjivo važne industrije u cilju promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata „meke moći“ u izgradnji novog imidža Srbije.

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru