Kateksis: Rezidencijalni program u Beograd

Kateksis: Rezidencijalni program u Beograd

Projektni tim Kateksisa, tokom prošle nedelje radio je u Sarajevu u okviru rezidencijalnog programa predviđenog za upoznavanje publike i prvog testiranja performansa sa regionalnom publikom.

Tokom nedelju dana, u Sarajevu, partnerske organizacije NMA (Francuska), Elapse (Francuska) i CPI (Bosna i Hercegovina), zajedno sa Hartefaktom i drugim partnerima razvijale su različite elemente ovog istraživačko-eksperimentalog projekta.

U okviru aktivnosti, kroz kreativne radionice, održan je i kasting za glumca i glumicu koji će biti deo premijernog izvođenja u septembru u Beogradu, a autori su tokom boravka u Sarajevu sproveli  seriju intervjua sa idejom da steknu širu sliku o kulturnoj sceni ali i socio-političkim stavovima Bosne i Hercegovine u odnosu na aktuelna dešavanja u Evropi.

Nakon Sarajeva, u Beogradu, tim projekta nastavlja sa sakupljanjem različitih perspektiva i upoznavanjem ciljne grupe završnog događaja, razvijanjem i testiranjem tehnike, metoda i različitih načina da se pristupi publici. Tokom ovog dela programa, timu se pridružuju i ostali partneri sa projekta, iz teatra Atelier Jean Villar (Belgija) i Utrecht University (Holandija). 

Partnerstvo obuhvata Evropu od severozapada do jugoistoka, tražeći interkulturalnu razmenu kako bi katalizovao kreativnost i pojačao društveni uticaj, važnost i domet projekta. Kao rezultat toga, naši će rezultati imati usporedne vrijednosti i dokaz koncepta će imati transevropsku valjanost. Kateksis uključuje multidisciplinarni (istraživači, psiholozi, redatelji, glumci, inženjeri, kulturni radnici, inovatori) i međukulturalni tim (Francuska, Belgija, Holandija, Srbija, BiH) koji sarađuje u pripremi i testiranju prototipnog događaja.

U subotu, 16. juna, u 17 časova, u Centru za kulturu Božidarac, održaće se kratki eksperimentalni događaj i radionica, koji će predstaviti trenutnu fazu projekta i uključti zainteresovane u njegov dalji razvoj koji će imati prilike da vide u septembru u Beogradu. Ulaz na program je besplatan.

Projekat je podržan od strane Kreativne Evrope i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru