Premijera predstave Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš u režiji Andreja Nosova u hotelu Bristol

Premijera predstave Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš u režiji Andreja Nosova u hotelu Bristol

Predstava “Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“ u režiji Andreja Nosova biće premijerno izvedena 30. i 31. marta od 20h u hotelu Bristol (ulaz iz Hercegovačke ulice, preko puta zgrade Geozavoda). Predstava je nastala po motivima romana „Jadi mladog Vertera“ Johana Volfganga Getea (prevod Stanislav Vinaver) u adaptaciji Vuka Boškovića, u produkciji Hartefakt fonda, a uz podršku Fakulteta dramskih umetnosti, Ustanove kulture „Parobrod“ i Ovation BBDO

Generacije mladih glumaca, budućih pozorišnih stvaralaca, završavaju škole i pokušavaju da se snađu u savremenom trenutku. Da li ih je škola naučila potrebnim znanjima za opstanak ili moraju da se uklope u palanački mentalitet pozorišnog Beograda? Ako probaš da zatalasaš, menjaš ustaljene mehanizme, želiš više od onoga što ti se nudi, „moralne gromade“ te smeštaju na sam rub društvene i umetničke margine. Koga je briga za mlade glumce? Kome uopšte umetnost treba? Nismo li svi predodređeni na samoubistvo, bilo ono intelektualno, kreativno ili fizičko? Ova predstava je krik iz mraka, pasivnosti, neodgovornosti i pokušaj da se čuje glas drugih. Mi ne jadikujemo, već stvaramo nove prostore.“, izjavili su o predstavi članovi autorskog tima Andrej Nosov i Vuk Bošković.

U predstavi igra 12 mladih glumaca i glumica: Aleksandar Jovanović, Anja Orelj, Davor Perunović, Ivana Terzić, Jelena Graovac, Jelena Grujičić, Jelena Kesić, Jelena Puzić, Jovan Jelisavčić, Maja Šuša, Stefan Radonjić, i Tašana Đorđević. Muziku izvode Ivan Mirković, harmonika i Luka Jovičić i Danilo Tirnanić, bubanj.

Autorski tim čine Andrej Nosov, reditelj; Vuk Bošković, dramaturg; Bojana Mišić, koreografkinja; Irena Popović Dragović, kompozitorka; Darinka Mihajlović, kostimografkinja; Tisa Milić, dramaturškinja na probama; Mia David, producentkinja i scenografkinja; Janko Dimitrijević, izvršni producent; Stefan Todorović i Uroš Ranković, organizatori; i Marko Lekić, trener.

Roman “Jadi mladog Vertera” objavljen je 1774. godine i jedno je od najznačajnijih Geteovih dela. U epistolarnoj formi, Gete se krozi ljubavni konflikt  bavi problemima borbe za slobodu i razvojem ličnosti u svetu ograničenim društvenim okvirima. To je priča o pasivnom, emotivnom junaku koga nemogućnost da se snađe u društvu dovodi do samoubistva.

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Gigstixa, u knjižarama Vulkan, Mikser House-u i svim Corner Shop-ovima. Cena ulaznice je 1600 dinara.

Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvu odbrane Republike Srbije, Vojnoj ustanovi „Dedinje“, osoblju hotela Bristol, Nacionalnom ansamblu Kolo i Pozorišnom studiju Fakulteta dramskih umetnosti.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru