Premijera predstave „Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva“ u Bitef teatru

Premijera predstave „Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva“ u Bitef teatru

Predstava „Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva“, u režiji Anđelke Nikolić, po istoimenom tekstu Vesne Perić, biće premijerno izvedena u četvrtak, 9. aprila od 20 časova u Bitef teatru. Drama aktualizuje pitanje azilanata i ksenofobije u Srbiji i inspirisana je događajima u Banji Koviljači, gde se deo lokalnog stanovništva pobunio protiv svojih privremenih sugrađana.

„Pre izvesnog vremena su u medijima počele da se pojavljuju vesti o sve većem broju azilanata koji dolaze iz zemalja trećeg sveta pogođenih Arapskim prolećem u prihvatni centar u Banji Kovilljači i o nemirima koji su se tamo događali između pridošlih azilanata i lokalnog stanovništva. To je bio okidač da napišem ovaj tekst, da ga kontekstualizujem u sadašnji trenutak, u porodične odnose koji su prilično ambivalentni i da sve to prelomim kroz glavnu junakinju, koja je posebno ranjiva jer je tinejdžerka. Drama govori o tome da ksenofobija u našem društvu postaje nazaustavljiva. To je zapravo zagledanje u sebe same, u preispitivanje nas samih, a ne u neprestani negativan i agresivan dijalog sa tim drugim koji je uvek neprijatelj u ksenofobiji.“ – rekla je Vesna Perić nakon uručivanja nagrade na Hartefaktovom regionalnom konkursu za najbolji angažovani dramski tekst 2012. godine, od strane stručnog žirija u sastavu Ana Tomović, Biljana Srbljanović i Jeton Neziraj.

„Glavni lik u komadu je trinaestogodišnjakinja, Mila, koja je najmlađi član tipične, savremene, srpske porodice koja je izložena ekonomskim nedaćama i pogođena društvenim neskladom. Na taj način ova devojčica odrsta u sredini sa narušenim moralnim vrednostima i međuljudskim odnosima. Lik Mile, ali i ostale uloge u komadu, članove porodice, lokalne japije, političare i azilante, tumače tinejdžerke, čime ova postavka postaje dragoceno svedočanstvo o tome kako ova najmlađa kategorija stanovništva, ranjiva po različitim osnovima, doživljava našu brutalnu svakodnevicu. Njihova lična precepcija daje jedan specifičan, živ i autentičan okvir ovoj predstavi.” – izjavila je rediteljka Anđelka Nikolić.

U predstavi igra 20 devojčica: Hana Beštić, Irina Stanimirović, Ivana Živković, Jona Petrović, Jovana Nikolić, Lana Jeremić, Lidija Kuč, Lidija Milovac, Marija Stefanović, Mia Raosavljević, Milica Živanović, Mina Aleksić, Mina Milićević, Neda Višnjić, Nina Raca, Sara Hajnović, Sara Vurdelja, Sofija Kovačević, Tamara Milojković i Valentina Stojilković.

Autorski tim čine Anđelka Nikolić, režija, Tijana Grumić, asistentkinja režije, Irena Popović-Dragović, muzika, Ana Valter, scenski dizajn, Bojana Mišić, scenski pokret i Milica Janketić, scenski govor. Mia David je producentkinja komada, Janko Dimitrijević, izvršni producent, a Marijana Stefanović, organizatorka.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra uz podršku Ustanove kulture Parobrod i Ovation BBDO. Želja producenata je da pokrenu debatu o ksenofobiji i podignu svest o statusu azilanata u Srbiji.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Bitef teatra.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru