Prošlost je naša odgovornost

Prošlost je naša odgovornost

Hartefakt Vas podseća da ispratite izvođenje predstava Grobnica za Borisa Davidoviča, Danila Kiša u režiji Ivice Buljana i Mali mi je ovaj grob, Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, kao i javni razgovor Istorija i umetnost: antinomski par?, organizovane u okviru 48. festivala BITEF, koji se održava pod sloganom „Prošlost je sada“.

Osnovno polazište za razmišljanje o ovogodišnjoj selekciji Bitefa bilo je obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata i problematizacija uticaja prošlosti na naše živote. Sa tim u vezi, Hartefakt u okviru ovog Bitefa pred publiku izlazi sa dva značajna ostvarenja. Obe predstave fokusirane su, ne na jednostavno prepričavanje istorijskih činjenica, nego na preispitivanje političkih i društvenih narativa kroz koje se prošlost kreira i zaboravlja.

Predstave se bave istorijom iz niskog rakursa, te pažnju usmeravaju na ljudske sudbine, stradanja, patnje, nade i teret odgovornosti za sopstvena dela. Predstava Mali mi je ovaj grob nije ni istorijska ni politička, ona ne govori o događajima, nego o ljudima. Upravo različita viđenja ljudi, odnosno jedne istorijske ličnosti, 19-ogodišnjeg atentatora, otkrivaju sasvim različita tumačenja istorije na Balkanu. Grobnica za Borisa Davidoviča preispituje pobednike istorije i ističe ono što je zajedničko za sve zločine. Glas pobunjenog čoveka koga nastoje da izbrišu iz istorije, prenosi se iz dvadesetog veka, veka ratova i revolucije, u dvadeset i prvi vek.

“Od posebnog značaja jeste činjenica da obe predstave predstavljaju regionalnu koprodukciju koja okuplja različite umetničke i kulturne aktere koji dolaze iz različitih zemalja regiona. Umetnička razmena u regionu i mogućnost saradnje veoma je važna.“ izjavio je uoči otvaranja BITEF festivala direktor Hartefakta, Andrej Nosov. Prema njegovim rečima, upravo će zbog toga tema javnog razgovora koji se organizuje u okviru pratećeg programa festivala biti odgovornost umetnosti i kulture prema kulturi sećanja i suočavanju sa traumatičnom prošlošću: „Razgovorom želimo da postavimo pitanje na koji način umetnost i kultura doprinose odgovornom odnošenju prema traumatičnoj prošlosti i koja je njihova uloga u formiranju kulture sećanja.“ 

Predstava Mali mi je ovaj grob realizovana je u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 i festivala MESS iz Sarajeva, kazališta Ulisis sa Briona i producentske kuće Testament films. Grobnica za Borisa Davidoviča rađena je u srpsko-hrvatskoj-slovenačkoj koprodukciji koja je okupila Hartefakt, Bitef teatar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Ustanovu kulture Parobrod iz Srbije, Mini teater iz Slovenije i Novo kazalište i festival Zadar snova iz Hrvatske.

Oba ostvarenja realizovana su u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Predstava Grobnica za Borisa Davidoviča je na programu Bitef festivala danas 26. septembra od 18 i 21h, a Mali mi je ovaj grob 27.septembra od 20h. Javni razgovor Istorija i umetnost: antinomski par? zakazan je za 27.septembar od 12h u Kući kulture.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru