Poziv na volontiranje „Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji“

Poziv na volontiranje „Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji“

Hartefakt poziva sve zainteresovane studente/kinje i mlade istraživače/ce da se prijave za učestvovanje u istraživačkom projektu Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji. Cilj projekta jeste prikupljanje relevantnih informacija koje će omogućiti upoznavanje i bolje razumevanje života LGBTQ zajednice u Srbiji.

Planiramo da informacije prikupimo iz sledećih izvora:

  • arhivi (zvanični dokumenti, knjige, novinski članci);
  • intervjui sa članovima/cama relevantnih organizacija civilnog društva;
  • intervjui sa članovima/cama LGBTQ zajednice.

Kako bismo realizovali proces prikupljanja materijala, neophodna nam je vaša pomoć.

Period prikupljanja podataka

Rad na terenu bi bio sproveden u periodu od juna do novembra 2015. godine u Beogradu.

Vrsta angažmana

Angažman je volonterski. Troškovi lokalnog prevoza bili bi refundirani. Od volontera se očekuje da tokom perioda prikupljanja materijala odvojite od 6 do 8 sati nedeljno. Raspored rada i način angažovanja je fleksibilan i formulisao bi se na osnovu dogovora sa koordinatorkom istraživanja.

Kome je poziv namenjen?

U projektu mogu učestvovati sve zainteresovane osobe. Seminar na kojem će biti detaljnije izloženi ciljevi i zadaci, kao i obuka o tehnikama prikupljanja materijala traje 3 dana i biće održana od 28. do 30. maja 2015. godine u Beogradu. Seminar će se održati na engleskom jeziku. Predavači na seminaru su Ulf Petersson (kompanija Transpond Ab iz Švedske) i Dinh Thi Nhun, nezavisna istraživačica iz Vijetnama. Tokom perioda prikupljanja materijala istraživačima će na raspolaganju biti mentorka, Mina (Pejić) Božović.

Mina Božović je doktorantkinja na Odeljenju za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu, a zaposlena je na Departmanu za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije.

Ulf Petersson jedan je od osnivača organizacije The Unstraights Museum iz Švedske koja se bavi sakupljanjem i čuvanjem LGBTQ nasleđa. Kao direktor kulturne kompanije Transpond Ab inicirao je mnogobrojne međunarodne projekte koji se bave istraživanjem, čuvanjem i prezentacijom LGBTQ istorije. U svom radu sarađivao je sa brojnim muzejskim institucijama i nevladinim organizacijama.

Dinh Thi Nhung je nezavisna istraživačica, koja poseduje višegodišnje iskustvo u otkrivanju istorije LGBTQ zajednice u Vijetnamu. Kao vodeća istraživačica bila je deo projekta: Razumevanje diskriminacije i stigme LGBTQ osoba u Vijetnamu iz istorijske i kontekstualne perspektive. Trenutno je angažovana kao kustos izložbe Cabinet i kao koordinator online LGBTQ arhive.

Broj učesnika na projektu je ograničen. Vašu prijavu koja sadrži CV sa osnovnim podacima poslati do srede 13. maja 2015. na mail: nevena@heartefact.org.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru