„Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“ 7. maja u Bitefu

„Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“ 7. maja u Bitefu

Šta se krije iza jednog novinskog članka prema kome su „azilanti napali dve žene u Banji Koviljači"? Ko je zaista kriv? Da li nas azilanti zaista ugrožavaju ili smo ksenofobični? Predstava „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“ u režiji Anđelke Nikolić, u četvrtak 7. maja, od 20. časova u Bitef teatru pokušava da odgovori na ova pitanja.

Kroz glumu 20 talentovanih tinejdžerki gledaoci sagledavaju bolne društvene okolnosti koje su se razvile u našoj zajednici, a čiji okidač je sve veći broj azilanata koji u potrazi za boljim životom dolaze i u našu zemlju, bežeći od nasilnih sukoba na Bliskom istoku.

„Glavni lik u komadu je trinaestogodišnjakinja, Mila, koja je najmlađi član tipične srpske porodice koja je izložena ekonomskim nedaćama i pogođena društvenim neskladom. Na taj način ova devojčica odrsta u sredini sa narušenim moralnim vrednostima i međuljudskim odnosima. Lik Mile, ali i ostale uloge u komadu, članove porodice, lokalne japije, političare i azilante, tumače tinejdžerke, čime ova postavka postaje dragoceno svedočanstvo o tome kako ova najmlađa kategorija stanovništva, ranjiva po različitim osnovima, doživljava našu brutalnu svakodnevicu. Njihova lična percepcija daje jedan specifičan, živ i autentičan okvir ovoj predstavi”, rekla je o predstavi rediteljka Anđelka Nikolić.

U predstavi igra 20 devojčica: Hana Beštić, Irina Stanimirović, Ivana Živković, Jona Petrović, Jovana Nikolić, Lana Jeremić, Lidija Kuč, Lidija Milovac, Marija Stefanović, Mia Raosavljević, Milica Živanović, Mina Aleksić, Mina Milićević, Neda Višnjić, Nina Raca, Sara Hajnović, Sara Vurdelja, Sofija Kovačević, Tamara Milojković i Valentina Stojilković.

Autorski tim čine Anđelka Nikolić, režija, Tijana Grumić, asistentkinja režije, Irena Popović-Dragović, muzika, Ana Valter, scenski dizajn, Bojana Mišić, scenski pokret i Milica Janketić, scenski govor. Mia David je producentkinja komada, Janko Dimitrijević, izvršni producent, a Marijana Stefanović, organizatorka.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra uz podršku Ustanove kulture Parobrod i Ovation BBDO. Želja producenata je da pokrenu debatu o ksenofobiji i podignu svest o statusu azilanata u Srbiji.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Bitef teatra po ceni od 500 din.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru