Debata o učešću građana i građanki u funkcionisanju lokalne zajednice u Nišu

Debata o učešću građana i građanki u funkcionisanju lokalne zajednice u Nišu

Debata Perspektive građanskog aktivizma: učešće građana i građanki u funkcionisanju lokalne zajednice u organizaciji Hartefakt fonda održana je u niškom Media centru 04. juna 2015. godine. Na debati su učestvovali profesor sociologije na beogradskom i niškom univerzitetu Đokica Jovanović, Osman Balić, direktor YUROM centra iz Niša i Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik online portala Južne Vesti.

Tema ove debate bila je pitanje svrhe i uloge građanskog aktivizma u današnjem društvu. Pitanja na koja su govornici pokušali da daju odgovor bila su da li građanski aktivizam ima kapacitet da bude korektivni mehanizam lokalne vlasti? Koje su forme neposrednog učešća u funkcionisanju lokalne zajednice nama dostupne, koje su njihove mane, a koje su prednosti? Da li je on, kao forma neposrednog učešća u funkcionisanju lokalnih zajednica moguć nakon skoro 20 godina njegovog degradiranja i svesnog političkog zatiranja?

Ova pitanja od posebnog su značaja za grad Niš u kome su pre skoro 20 godina započele građanske demonstracije, koje su nešto kasnije zahvatile skoro čitavu Srbiju i koje su u velikoj meri donele možda najbitnije političke promene u našoj modernoj istoriji. Nasuprot ovakvoj istoriji, današnja istraživanja  pokazuju da veliki broj građana i građanki Srbije, građanski aktivizam odnosno aktivnost u društvenom i političkom životu vidi kao uzaludno trošenje energije i smatra da to ne može doneti bilo kakve efekte. Čini se da je građanski aktivizam u velikoj meri usled dugogodišnje tranzicije, političke konfuzije i ekonomske krize izgubio mnogo od važnosti koju je nekada imao.

Profesor Jovanović je kao značajan primer pobune protiv sveopšte društvene apatije govorio o aktuelnom udruživanju skupština stanara u Nišu koje zahtevaju transparentnost u radu javno-komunalnih preduzeća i gradske vlasti uopšte.  Kao značajan problem i prepreku razvoja građanskog aktivizma naveo je nepostojanje kritičkog mišljenja i činjenicu da se čak ni na fakultetima ne razvija sposobnost mladih ljudi da promišljaju svet oko sebe. Sa druge strane, Osman Balić je ukazao na činjenicu da i organizacije civilnog društva treba da preispitaju svoju ulogu i svoj rad u poslednjih 20 godina. Razlog nepostojanja građanskog aktivizma on vidi i u problemu nepostojanja solidarnosti i isključivog fokusiranja na sopstvene interese. Predrag Blagojević govorio je o takozvanom “razvodnjavanju građanskog aktivizma” i činjenici da se danas u društveni aktivizam računa i aktivnost na socijalnim mrežama, što u većini slučajeva nije dovoljno za postizanje nekog konkretnog cilja. Debata je bila fokusirana i na poziciju mladih u menjanju društvene realnosti i ova tema je izazvala dosta interesovanja kod publike. Jedan od zaključaka debate bio je da je u Nišu neophodno stvaranje foruma građanskih udruženja koji bi sprovodio konkretne akcije protiv gradske vlasti u Nišu koja je tokom svog rada označena kao bahata i kriminalna.

Debata je bila propraćena brojnim raspravama na društvenim mrežama. Događaj je organizovan od strane Hartefakt fonda uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u okviru projekta European Task Force

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru