Predstava „Mali mi je ovaj grob“ na „Pozorišnom maratonu“ u Somboru

Predstava „Mali mi je ovaj grob“ na „Pozorišnom maratonu“ u Somboru

Predstava „Mali mi je ovaj grob“, priča o kontekstu atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i svim posledicama ovog sarajevskog događaja na ceo region, predstaviće se publici u Somboru na 23. festivalu „Pozorišni maraton“ u petak 19. juna od 21 sat.

Rađena prema tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Dina Mustafića, predstava preispituje sve posledice sa kojima se balkanski narodi i danas suočavaju, a koprodukciju predstave potpisuju Hartefakt, Kamerni teatar 55, BITEF teatar, Teatar Ulysses sa Briona, producentska kuća Testament films i Internacionalni teatarski festival MESS iz Sarajeva.

Najavljujući ovo gostovanje reditelj predstave Dino Mustafić istakao je da je ovaj oblik regionalne saradnje važan jer omogućava učešće međunarodnog autorskog tima, kao i širu recepciju publike. „Predstava „Mali mi je ovaj grob“ je u punom smislu regionalna koprodukcija koja je nastala u saradnji šest partnera iz tri države regiona. Predstava tematizuje događaje iz 1914. koji su još uvek jako važni u celoj regiji, jer se iz ideoloških razloga često različito interpretiraju. Zbog toga je gostovanje predstave, koja ovu temu rasvetljava iz jednog ljudskog aspekta, jako bitno u što većem broju gradova. Raduje nas saradnja sa Narodnim pozorištem iz Sombora i gostovanje u okviru Pozorišnog maratona“, naveo je Mustafić te dodao da predstava nije ni politička ni istorijska nego angažovana.

Pokušali smo da podvučemo ono što je zaista fascinantno, a to je da je na početku XX veka postojala grupa sarajevskih mladih ljudi okupljenih oko jedne ideje koja nije bila do kraja ideološki artikulisana, ali koja je priželjkivala socijalno pravednije društvo i svoju slobodu od bilo kakve represije“, naglasio je Mustafić.

Uloge u predstavi „Mali mi je ovaj grob“ ostvaruju Milan Marić, Svetozar Cvetković, Marko Janketić, Ermin Bravo, Amila Terzimehić, Aleksandar Latković (violončelo) i Nebojša Janković (violončelo).

Od 1993. godine, pozorišna sezona u Somboru se završava festivalom “Pozorišni maraton“. Festival je prvobitno osnovan kako bi se i zaposlenima i publici stvorila oaza za beg iz svakodnevice, a na početku su se igrale sve predstave iz te pozorišne sezone koje su urađene u produkciji Narodnog pozorišta Sombor. Predstave su se igrale uzastopno, danju i noću, kao pravi maraton. Kako su godine odmicale, a festival se širio, na Pozorišni maraton su počele da dolaze i predstave drugih pozorišta, trupa, studentske predstave. Vremenom su svoje mesto na Maratonu našli i koncerti, izložbe, radionice, tribine.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru