Debata o učešću građana i građanki u funkcionisanju lokalne zajednice u Kragujevcu

Debata o učešću građana i građanki u funkcionisanju lokalne zajednice u Kragujevcu

Utorak 30. jun 2015. godine, 18 časova, Dom omladine Kragujevac, Branka Radičevića 1, Kragujevac

Uvodna reč:Predstavnik/ca ambasade SAD u Srbiji

Govornici:

Saša Milenić, profesor filozofije i funkcioner stranke Zajedno za Šumadiju  

Marija Misita, novinarka, Novinska agencija Rakurs

Borivoje Radić, NVO Šumadijska regija

Moderatorka: Nevena Negojević, Heartefact

Izgradnja moderne, demokratske političke zajednice rezultat je vekovne borbe za uspostavljanje načina na koji se najviša vlast ostvaruje, a zatim i “pretače” u konkretne mehanizme i instrumente za upravljanje zajednicom. Ta borba je dovela do toga da se u savremenom svetu za nosioca najviše vlasti proglašavaju građani, a načelo suvereniteta građana ugrađuje u ustave demokratskih država kao jedan od osnovnih principa. S druge strane, efikasnost donošenja odluka i upravljanja zajednicom na bilo kom nivou (nacionalnom, regionalnom ili lokalnom) u savremenim zajednicama koje imaju veliki broj svojih članova i članica zahteva da se načelo suvereniteta građana ostvaruje, pre svega, posrednim putem, preko slobodno izabranih predstavnika, a da se elementi neposrednog načina donošenja odluka uvode kao korektivni faktor demokratskog procesa.

Nakon skoro 20 godina građanskog aktivizma i postojanja civilnog društva u Srbiji, čini se da intersovanje građana za dešavanja od javnog značaja gotovo ne postoji, a da je učinkovitost civilnog sektora koji treba da bude korektivni mehanizam vlasti oslabljena i fokusirana više na svoje interese nego na one društvene. Istraživanja pokazuju da veliki broj građana i građanki Srbije, građanski aktivizam odnosno aktivnost u društvenom i političkom životu vidi kao uzaludno trošenje energije i smatra da to ne može doneti bilo kakve efekte. Ovo je svakako posledica  dugogodišnje tranzicije, političke konfuzije,  ekonomske krize, te sveopšte apatije koja postoji u društvu.

Ovakav stav veoma je zabrinjavajući, posebno imajući u vidu način funkcionisanja vlasti kako u Kragujevcu, tako i u ostalim lokalnim zejednicama ili na nacionalnom nivou. Opisujući vlast u Srbiji, istoričarka Dubravka Stojanović to naziva sistemom bez sistema koji predstavlja plodno tle za različite oblike zloupotrebe vlasti, od nepotizma do korupcije. U ovom sistemu bez sistema najbolje se i jedino se snalaze oni na vlasti, dok oni zbog kojih i za koje ta vlast postoji, odnosno građani i građanke, trpe njene posledice.

Nakon što su se različite vrste kritika ovog stanja pokazale kao jalove, ovom debatom želimo da postavimo pitanje da li građanski aktivizam ima kapacitet da bude korektivni mehanizam lokalne vlasti? Koje su forme neposrednog učešća u funkcionisanju lokalne zajednice nama dostupne, koje su njihove mane, a koje su prednosti? Da li je on, kao forma neposrednog učešća u funkcionisanju lokalnih zajednica moguć nakon skoro 20 godina njegovog samomarginalizovanja, političkog degradiranja i svesnog zatiranja? Da li možemo govoriti o perspektivama njegovog razvoj?

Debatu Perspektive građanskog aktivizma organizuje Hartefakt fond uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u okviru projekta European Task Force. Debata će se održati u utorak 30. juna 2015. godine od 18 časova u Domu omladine u Kragujevcu, Branka Radičevića 1.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru