Promocija knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ u Parobrodu

Promocija knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ u Parobrodu

Hartefakt Fond vas poziva da ispratite promociju knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ koja će se održati danas od 19.00 časova u Ustanovi kulture „Parobrod“, Kapetan Mišina 6a.

Na promociji će govoriti Luka Bjankoni, šef političkog odeljenja Delegacije EU u Republici Srbiji i Andrej Nosov, direktor Hartefakt Fonda. O publikaciji će govoriti Ana Stolić i Zorica Ivanović, urednice oblasti i Vladimir Bjeličić, istraživač i jedan od autora.
 
Projekat „Intruders“ bavi se pronalaženjem, istraživanjem i tumačenjem, arhiviranjem i konzerviranjem tragova, sećanja i istorije homoseksualnosti u Srbiji, odnosno Jugoslaviji. Cilj projekta je da promoviše LGBT prava, pomogne osnaživanje zajednice i njenu ravnopravnost, kao i da predstavi zajednicu kao integralni deo ovdašnjih društava kroz istoriju.
 
Knjiga je rezultat opsežnog istraživanja sprovedenog u okviru projekta „Intruders“ koje za cilj ima da (ponovno) otkrije iz „zvanične“ istorije isključenu i zanemarenu povest homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, ali i da dovede u pitanje i izazove „zvanične“ istorije i ponudi alternativna tumačenja i narative. Urednice publikacije su Jelisaveta Blagojević i Olga Dimitrijević, a angažovano je ukupno 25 istraživača koji su obradili 22 teme, od institucionalne istorije homoseksualnosti i homofobije, preko svakodnevnog života LGBT populacije, do popularne kulture i aktivizma.
 
Projekat realizuje Heartefakt Fond u saradnji sa Centrom za vizuelnu istoriju i Ustanovom kulture „Parobrod“, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske Unije u Srbiji, kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Heinrich Boell Fondacije, Britanske Ambasade u Beogradu i Koalicije „Korak“.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru