Zabranjen skup #sedamhiljada

Zabranjen skup #sedamhiljada

U petak 10. jula u 11:07, predstavinici Heartefact-a su, zajedno sa predstavnicima drugh organizacija iz civilnog društva koje su podržale akciju #sedamhiljada i sa preko stotinu građana, zapalili sveće ispred Predsedništva Republike Srbije i Skupštine grada Beograda, za žrtve genocida u Srebrenici.

Akciju #sedamhiljada je pokrenuo novinar Dušan Mašić sa idejom da se 11. jula u Beogradu okupi sedam hiljada građana i legnu ispred Narodne Skupštine povodom dvadeset godina od masakra preko sedam hiljada ljudi u Potočarima. Akcija je inspirisana performansom koji su održali zagrebački studenti za  stradale u masakru na Univerzitetu u Garisi u Keniji.

Akciji su se pridružile organizacije civilnog društva Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Civil Rights Defenders, Žene u Crnom i Kuća ljudskih prava.

U petak u podne, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je akciju #sedamhiljada i sve druge skupove 11.07. Neprihvatljiva odluka o zabrani je političke prirode i pokazitelj je alarmantnog položaja Vlade prema priznanju, dužnosti sećanja i pomirenju, koji su sastavni elementi izgradnje zdrave budućnosti države i unapređenja drustva. 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru