Građanski aktivizam u Kragujevcu

Građanski aktivizam u Kragujevcu

Debata Perspektive građanskog aktivizma: učešće građana i građanki u funkcionisanju lokalne zajednice u organizaciji Hartefakt fonda održana je u kragujevačkom Domu omladine 30. juna 2015. godine. Na debati su učestvovali novinarka agencije Rakurs i bivša novinarka radio-televizije B92 Marija Misita; Borivoje Radić iz organizacije Šumadijska regija, osnivač Demokratske stranke u Kragujevcu i dugogodišnji narodni poslanik; i Saša Milenić, profesor filozofije i funkcioner stranke Zajedno za Šumadiju. Tema ove debate bila je pitanje svrhe i uloge građanskog aktivizma u današnjem društvu.

Istraživanja  pokazuju da veliki broj građana i građanki Srbije, građanski aktivizam odnosno aktivnost u društvenom i političkom životu vidi kao uzaludno trošenje energije i smatra da to ne može doneti bilo kakve efekte. Čini se da je građanski aktivizam u velikoj meri usled dugogodišnje tranzicije, političke konfuzije i ekonomske krize izgubio mnogo od važnosti koju je nekada imao.

Ovakav stav iskazali su i neki govornicu u okviru debate. Borivoje Radić smatra da razlog sveopšte apatije i neinteresovanja građana treba tražiti u mentalitetu našeg društva, koje nije naučeno da misli i dela kritički. Sa druge strane, Saša Milenić je kao profesor filozofije naglasio značaj građanskog aktivizma i iako se delimično slaže sa ocenom B. Radića, on smatra da je građanski aktivizam pre svega ugušen lokalnom politikom i trenutnom političkom situacijom u gradu. Po njegovom mišljenju, iako je građanska participacija danas svedena na minimum, on mogućnost njenog razvoja vidi u mesnim zajednicama u Kragujevcu, navodeći nekoliko uspešnih primera uticaja lokalnog stanovništva u funkcionisanju mesnih zajednica. Novinarka Marija Misita istakla je da ona ne vidi svrhu građanskog aktivizma sve dok su oni koji danas kritikuju lokalnu vlast isti ljudi koji su dugi niz godina činili tu istu vlast i u velikoj meri prouzrokovali probleme u kojima se lokalna zajednica i danas guši. Kao posebno preblematične odlukle gradske vlasti koje su u potpunosti zanemarile stav građana i građanki grada Kragujevca ona je istakla podizanje krsta na ulasku u Kragujevac, naglašavajući da je u tom trenutku Saša Milenić učestvovao u gradskoj vlasti. Ona smatra da su neki od stavova Saše Milenića primer degradiranja građanskog aktivizma jer on nikako ne bi trebao da bude iskorišćen zarad sticanja sitnih političkih poena.

Možda je najupečatljiviji zaključak o perspektivama građanskog aktivizma u Kragujevcu došao od strane publike koja je istakla da je u ovom trenutku veoma teško govoriti o perspektivama nečega što realno ne postoji. Na svakom je pojedincu da radi na poboljšanju svog životnog okoliša, ali da je od građanskog aktivizma mnogo bitnije uspostavljanje mehanizama koji bi pozivali na odgovornost onih koji na bilo koji način nastupaju u javnosti.

Događaj je organizovan od strane Hartefakt fonda uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u okviru projekta European Task Force.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru