Premijera predstave Aveti na festivalu Budva Grad Teatar

Premijera predstave Aveti na festivalu Budva Grad Teatar

Predstava Aveti po istoimenom delu Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova biće premijerno izvedena u Budvi, 6. avgusta u 22 časa na repertoaru festivala Grad Teatar.

Predstava Aveti nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Grad Teatra-Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO.

Aveti predstavljaju sublimaciju umetničkog izraza i tema kojima su se bavile prethodne predstave Andreja Nosova, a u kojima dominiraju motivi straha, besa, tuge i sveopšteg beznađa. Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla. Ipak, ovo nije „britka kritika društva“ ili „sveobuhvatna teorija o tome šta ne valja sa nama i kako to treba ispraviti“ već pre svega predstava o ljudima koji su se našli prikovani uz zid.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.

Autorski tim predstave čine: Andrej Nosov (reditelj) Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević (scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler).

Ibzenove Aveti su jedna od građanskih drama njegovog srednjeg, naturalističkog perioda, koje se nalaze u temeljima pozorišta prve polovine dvadesetog veka. U svojoj srži, ovo je problemski komad o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. Aveti predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica „igre bogova“ nego duboko korumpiranog društva. Sa Avetima i gospođom Alving, Ibzen nam pokazuje šta se dešava kada osoba odabere „dužnost“ i poštovanje uspostavljenih malograđanskih normi umesto slobode. Usled ovoga, svaki pokušaj gospođe Alving da svom životu da neki smisao samo ju je još više gurao u propast, i ne samo nju nego i one oko nje. Predstava govori o konkretnim posledicama njenih prošlih odluka sa kojima sada ona i drugi likovi u predstavi, Osvald, pastor, Regina i Engstrand, moraju da se suoče. Tu nema ničega što će promeniti sudbinu čovečanstva, umiriti bogove ili ispraviti istorijske nepravde. To su samo životi koji moraju da se žive i emocije koje moraju da se osete.

Predstava Aveti biće izvedena 6. 7. 8. i 9. avgusta u amfiteatru Svetog Stefana u okviru 29. Grad Teatar Festivala koji već skoro trideset godina, svakog leta razvija multimedijalnu formu umetnickog stvaralaštva.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru