Premijera predstave Aveti na festivalu Budva Grad Teatar

Premijera predstave Aveti na festivalu Budva Grad Teatar

Predstava Aveti po istoimenom delu Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova biće premijerno izvedena u Budvi, 6. avgusta u 22 časa na repertoaru festivala Grad Teatar.

Predstava Aveti nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Grad Teatra-Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO.

Aveti predstavljaju sublimaciju umetničkog izraza i tema kojima su se bavile prethodne predstave Andreja Nosova, a u kojima dominiraju motivi straha, besa, tuge i sveopšteg beznađa. Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla. Ipak, ovo nije „britka kritika društva“ ili „sveobuhvatna teorija o tome šta ne valja sa nama i kako to treba ispraviti“ već pre svega predstava o ljudima koji su se našli prikovani uz zid.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.

Autorski tim predstave čine: Andrej Nosov (reditelj) Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević (scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler).

Ibzenove Aveti su jedna od građanskih drama njegovog srednjeg, naturalističkog perioda, koje se nalaze u temeljima pozorišta prve polovine dvadesetog veka. U svojoj srži, ovo je problemski komad o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. Aveti predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica „igre bogova“ nego duboko korumpiranog društva. Sa Avetima i gospođom Alving, Ibzen nam pokazuje šta se dešava kada osoba odabere „dužnost“ i poštovanje uspostavljenih malograđanskih normi umesto slobode. Usled ovoga, svaki pokušaj gospođe Alving da svom životu da neki smisao samo ju je još više gurao u propast, i ne samo nju nego i one oko nje. Predstava govori o konkretnim posledicama njenih prošlih odluka sa kojima sada ona i drugi likovi u predstavi, Osvald, pastor, Regina i Engstrand, moraju da se suoče. Tu nema ničega što će promeniti sudbinu čovečanstva, umiriti bogove ili ispraviti istorijske nepravde. To su samo životi koji moraju da se žive i emocije koje moraju da se osete.

Predstava Aveti biće izvedena 6. 7. 8. i 9. avgusta u amfiteatru Svetog Stefana u okviru 29. Grad Teatar Festivala koji već skoro trideset godina, svakog leta razvija multimedijalnu formu umetnickog stvaralaštva.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru