Ovacije za predstavu Aveti na Festivalu Budva Grad Teatar

Ovacije za predstavu Aveti na Festivalu Budva Grad Teatar

Sinoć je održana premijera predstave Aveti u režiji Andreja Nosova pred punim budvanskim amfiteatrom Stetog Stefana.

Predstava Aveti, po istoimenoj drami Henrika Ibzena u režiji Andreja Nosova, je komad o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. Aveti predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica „igre bogova“ nego duboko korumpiranog, licemernog i malograđanskog društva. 

«Licemerije je danas jedna od društvenih vrednosti koja je pažljivo uzgajana i promovisana kao vrednost ili kao vrlina koja je potrebna i opravdana. U takvoj sredini, postavlja se pitanje da li indiviualac može da se oseća kao da ima dom, odnosno da pripada svojoj okolini» izjavio je reditelj Andrej Nosov povodom premijere predstave. 

Kao i predhodni komadi Andreja Nosova, Aveti pokazuju savremene nedostatke društva preispitujući našu odgovrnost za njih. Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih „bravura“ koje su same sebi poenta, bez stvaranja spektakla, ova je predstava o nama, našem društvu i našoj odgovornosti. Višeminutni aplauz kojim je sinoć ispraćena predstava ukazuje na to da je ovakav umetnički izraz našao svoju publiku. 

U Avetima se istražuju i prikazuju najintimnije emocije likova koje nastaju kao posledica interakcije sa društvom koje je nezainteresovano za njih. Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla. 

Predstava Aveti nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Grad Teatra-Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO. 

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.

Autorski tim predstave čine: Andrej Nosov (reditelj) Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević (scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler). 

Predstava Aveti biće izvedena 7. 8. i 9. avgusta u amfiteatru Svetog Stefana u okviru 29. Grad Teatar Festivala koji već skoro trideset godina, svakog leta razvija multimedijalnu formu umetnickog stvaralaštva. 

Premijerno izvođenje predstave u Beogradu biće u oktobru mesecu u Bitef teatru, nakon čega će se Aveti igrati na redovnom repertoaru ovog beogradskog pozorišta. 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru