Ovacije za predstavu Aveti na Festivalu Budva Grad Teatar

Ovacije za predstavu Aveti na Festivalu Budva Grad Teatar

Sinoć je održana premijera predstave Aveti u režiji Andreja Nosova pred punim budvanskim amfiteatrom Stetog Stefana.

Predstava Aveti, po istoimenoj drami Henrika Ibzena u režiji Andreja Nosova, je komad o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. Aveti predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica „igre bogova“ nego duboko korumpiranog, licemernog i malograđanskog društva. 

«Licemerije je danas jedna od društvenih vrednosti koja je pažljivo uzgajana i promovisana kao vrednost ili kao vrlina koja je potrebna i opravdana. U takvoj sredini, postavlja se pitanje da li indiviualac može da se oseća kao da ima dom, odnosno da pripada svojoj okolini» izjavio je reditelj Andrej Nosov povodom premijere predstave. 

Kao i predhodni komadi Andreja Nosova, Aveti pokazuju savremene nedostatke društva preispitujući našu odgovrnost za njih. Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih „bravura“ koje su same sebi poenta, bez stvaranja spektakla, ova je predstava o nama, našem društvu i našoj odgovornosti. Višeminutni aplauz kojim je sinoć ispraćena predstava ukazuje na to da je ovakav umetnički izraz našao svoju publiku. 

U Avetima se istražuju i prikazuju najintimnije emocije likova koje nastaju kao posledica interakcije sa društvom koje je nezainteresovano za njih. Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla. 

Predstava Aveti nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Grad Teatra-Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO. 

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.

Autorski tim predstave čine: Andrej Nosov (reditelj) Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević (scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler). 

Predstava Aveti biće izvedena 7. 8. i 9. avgusta u amfiteatru Svetog Stefana u okviru 29. Grad Teatar Festivala koji već skoro trideset godina, svakog leta razvija multimedijalnu formu umetnickog stvaralaštva. 

Premijerno izvođenje predstave u Beogradu biće u oktobru mesecu u Bitef teatru, nakon čega će se Aveti igrati na redovnom repertoaru ovog beogradskog pozorišta. 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru