Publika je željna drugačijeg teatra

Publika je željna drugačijeg teatra

Na 48. festivalu BITEF, koji se održava pod sloganom „Prošlost je sada“, Hartefakt je učestvovao sa predstavama Grobnica za Borisa Davidoviča, Danila Kiša u režiji Ivice Buljana i Mali mi je ovaj grob, Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, kao i javnim razgovorom Istorija i umetnost: antinomski par?

Grobnica za Borisa Davidoviča izvedena je prvi put pred beogradskom publikom. Tokom svih 110 minuta trajanja predstave gledatelji su skoro hipnotisano pratili izvođače na sceni, a po okončanju izvedbe ih pozdravili ovacijama i gromoglasnim aplauzom. Tokom oba izvođenjaGrobnice za Borisa Davidoviča u petak, 26. septembra Bitef teatar je bio pun do poslednjeg mesta.

Predstava Mali mi je ovaj grob, iako je već imala beogradsku premijeru u martu ove godine, takođe je bila izuzetno posećena i ostavila je snažan utisak na posetioce.

Od velikog je značaja činjenica da naše predstave svuda imaju dobar odjek. Publika je željna drugačijeg teatra.- Izjavio je  Andrej Nosov, direktor Hartefakt Fonda.

Nakon izvođenja obe predstave organizovani su okrugli stolovi „Susret sa publikom“ na kojima su glumci i autorski timovi ova dva dramska ostvarenja imali priliku da gledatelje bliže upoznaju kako sa temom tako i samim procesom kreiranja predstava.

Predstava Mali mi je ovaj grob realizovana je u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 i festivala MESS iz Sarajeva, kazališta Ulisis sa Briona i producentske kuće Testament films. Grobnica za Borisa Davidoviča rađena je u srpsko-hrvatskoj-slovenačkoj koprodukciji koja je okupila Hartefakt, Bitef teatar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Ustanovu kulture Parobrod iz Srbije, Mini teater iz Slovenije i Novo kazalište i festival Zadar snova iz Hrvatske.

Oba ostvarenja realizovana su u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Kao deo pratećeg debatnog programa BITEF festivala, u Kući kulture je 27. septembra organizovan okrugli sto Istorija i umetnost: antinomski par? čija je tema bila odgovornost umetnosti i kulture prema kulturi sećanja i suočavanju sa traumatičnom prošlošću. Uvodnu reč dala je Svetlana Slapšak, a govorili su i reditelji Dino Mustafić i Ivica Buljan, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, dramaturškinja Maša Seničić i glumac Svetozar Cvetković, dok je moderatorka bila Milica Jovanović.

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru