Predstavnica Hartefakta na Samitu „EU-Zapadni Balkan“ u Beču

Predstavnica Hartefakta na Samitu „EU-Zapadni Balkan“ u Beču

U okviru Samita „EU-Zapadni Balkan“ u Beču danas je održan i Forum civilnog društva i predstavnika Vlada zapadnog Balkana, kome je prisustvovala i Mia David, programska saradnica Hartefakta. Ovo je prvi put da su se najviši predstvnici vlasti zemalja zapadnog Balkana sreli sa predstavnicima civilnog sektora.

Susret je pripreman gotovo godinu dana u okviru tri radne grupe, u Tirani, Beogradu i u Sarajevu, na kojima su predstavnici civilnog sektora iz regiona razgovarali o ekonosmkom razvoju, slobodi medija, kulturi i poboljšanju regionalne saradnje. Kao rezultat tih sastanaka napravljene su preporuke koje su ušle u zvaničan dokument Bečkog samita.

Nakon uvodnih reči austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca, pored predstavnika civilnog društva, u diskusiji su učestvovali predsednici vlada Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, ministri spoljnih poslova Crne Gore i Bosne i Hercegovine Igor Lukšić i Igor Crnadak, kao i Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje, dok je razgovor moderirao Ivan Vejvoda, stariji potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda iz Vašingtona.

„Veliki je uspeh što su organizatori Foruma civilnog društva, Erste fondacija, Fondacija „Friedrich Ebert“ i Renner Institut, uspeli da stave na agendu bečkog Samita veliki broj za političare nepopularnih tema, kao i da dovedu važne i relevantne goste. Sa druge strane, ostaje utisak da su mnogi predstavnici civilnog društva u velikoj meri dali samo formalni legitimitet demokratičnosti procesa bez istinske prilike da u njemu i učestvuju. Da li će to zaista biti tako ostaje da se vidi sledeće godine kada budemo mogli da merimo uticaj preporuka koje su ušle u zvanična dokumenta Samita.“ – istakla je Mia David.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru