Izložba umetnika srpskog porekla u Berlinu

Izložba umetnika srpskog porekla u Berlinu

U okviru festivala „Serbinale“ sutra u 19.00 časova će u galeriji Ballhaus Ost, (Pappelallee 15) u Berlinu biti otvorena izložba „Gostoprimstvo“ u okviru koje će svoje radove izložiti Ivan Bošković, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Marković, Tanja Ostojić, Marta Popivoda i Sara Radonja, umetnici srpskog porekla, koji danas žive i rade u Nemačkoj. Izložba „Gostoprimstvo“ bavi ce pitanjem identiteta u savremenom društvu, posebno onih ljudi koji ne žive u svojoj matičnoj državi. Kustosi izložbe su Mia David i Zorana Đaković Minniti.

„Umetnici se bave onim što ih se najviše tiče: pokušajem normalnog života u zemljama u kojima su stranci ili se tako osećaju, ispitivanjem birokratije koja ih ograničava u kretanju i stvaranju. Bave se savremenim društvom, pokušavajući da demaskiraju mehanizme po kojima svet danas funkcioniše. Izložba „Gostoprimstvo“ pokušava da odgovori na pitanje šta život u dijaspori znači za idenitet i integritet. Da li je dostojanstvo određeno pasošem koji nosimo?“ – istakla je Mia David, jedna od kustoskinja izložbe.

Na izložbi su zastupljeni radovi u više različitih umetničkih formi: performans, video, instalacija, fotografija. Ivan Bošković kroz performans „Unutrašnje migracije“ pokušava da odgonetne gde nas vodi unutrašnja migracija i šta je zapravo imigrantski dom. Kroz rad Tanje Ostojić „Ilegalno prelaženje granice“ iz 2000. godine umetnica se na najdirektniji način upoznaje sa strategijama prelaska granica, koju migranti koriste već decenijama. Nezakonito je prešla slovenačko-austrijsku granicu, koja je u to vreme bila granica Evropske unije, i dokumentovala to iskstvo fotografijama. Dokumentarni film Marte Popivode „Kulturni radnici 3 u 1“ govori o ulozi levo-orijentisanih predstavnika nezavisne kulturne scene sa prostora bivše Jugoslavije. S jedne strane, film istražuje šta znači biti kulturni radnik u postsocijalističkom kontekstu u Skoplju, Beogradu, Zagrebu i Ljubaljani, a sa druge, mogućnosti za akciju i delovanje u savremenom društvenom okruženju.

U okviru izložbe biće izvedeni performanisi Ivana Boškovića na otvaranju od 19.00 do 22.00 časa, kao i u nedelju 13. septembra od 16.00 do 19.00 časova, kada će biti organizovano i stručno vođenje kroz izložbu sa kustoskinjama i umetnicima. Izložba traje do 14. septembra.

Izložbu „Gostoprimstvo“ organizuje Hartefakt fond u saradnji sa festivalom „Serbinale“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru