Treće Serbinale u Berlinu

Treće Serbinale u Berlinu

U Berlinu danas počinje treće SERBINALE - Festival nove umetnosti iz Srbije na kome će se, kroz izložbu, performanse, muzički program i panel diskusiju predstaviti stvaraoci iz Srbije koji žive i rade u Nemačkoj.

Ovogodišnji festival Moderni nomadi bavi se temama migracija, integracije migranata i suživotom različitih naroda i kultura u nemačkom društvu. Serbinale nastoji da kroz primere života ljudi sa prostora bivše Jugoslavije ukaže na izazove integracije, pronalaženja novog identiteta i života van domovine. 

Program trećeg Serbinala otvoriće grupna izložba Gostoprimstvo. Umetnici koji će se predstaviti su: Tanja Ostojić, Ivan Bošković, Marta Popivoda, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Marković i Sara Radonja. Autorke su Mia David i Zorana Đaković-Minniti, a izložba je realizovana u saradnji sa Hartefaktom i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Diskusija pod nazivom Nužnost ili izbor: migracije i identitet, baviće se pitanjima ko sam ja, gde pripadam i kako se snalazim u novoj kulturi i nepoznatom okruženju, gde počinje novi identitetet, a gde se završava stari. Panelisti su: Robert Šoko - di-džej, Jovana Popić – multimedijalna umetnica, Danko Rabrenović – novinar, muzičar i pisac, Sanja Lukjančenko – modna dizajnerka i Peter Hermans – socijalni pedagog. Moderator programa je Rudiger Rosig – novinar TAZ-a. Diskusija je organizovana u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE). 

Kroz performans-aukciju Pass It On koreografkinja Dragana Bulut istražuje pitanja autorstva, umetničkog objekta i njegove vrednosti nudeći na prodaju objekte nastale u njenom radu tokom master studija Solo/Dance/Autorship u Berlinu. Tokom čitavog trajanja festivala biče otvoren i POP-UP tattoo studioSuper sesije sa Super Timorom, tattoo umetnikom i dizajnerom iz Beograda.

U okviru mužičkog programa Serbinala predstaviće se di-džejevi Miloš Pavlović a.k.a. Regen (Ilian Tape) i Rene Loewe (Vainqueur/Scion Versions). Program ovogodišnjeg Serbinala zatvoriće koncert berlinskog punk-džez kvarteta KUU! čiji multinacionalni sastav predvodi glumica i pevačica Jelena Kuljić.

Više informacija o Serbinalu na www.serbinale.org

Facebook: www.facebook.com/Serbinale

Twitter: www.twitter.com/Serbinale

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru