Novembar u Beogradu u znaku „Aveti“

Novembar u Beogradu u znaku „Aveti“

Nakon premijernog oktobarskog izvođenja drame „Aveti“ u režiji Andreja Nosova, ovaj komad Henrika Ibzena od novembra se nalazi na redovnom repertoaru Bitef teatra u Beogradu.

Beograd je imao priliku da premijerno upozna „Aveti“, novu produkciju Hartefakt fonda, na premijeri održanoj 15. oktobra u Bitef teatru, a nova igranja predstave zakazana su za ponedeljak, 2. novembarutorak, 3. novembar i sredu, 18. novembar.

Podržane odličnim kritikama, kao i aplauzima beogradske publike, „Aveti“ se predstavljaju kao komad koji od 1881. godine, kada je napisan, nimalo nije izgubio na svom kvalitetu i univerzalnosti.

„Verovatno ne bi trebalo, ali ovaj komad i ovaj pisac su i dalje jako relevantni za društvo u kome živimo. Pitanja prošlosti, počinjenih zločina i tema koje nisu razrešene i dalje proganjaju ovo društvo iako se mi pretvaramo da je sve to iza nas“, tvrdi dramaturg predstave Vuk Bošković. „Aveti“ su, prema njegovim rečima, komad o građanskoj porodici koja nema ništa osim svog „dobrog imena“, a ova predstava je „o svima nama i našoj nesposobnosti da uradimo bilo šta povodom naše prošlosti (a samim tim i budućnosti)“.

„I dalje žigosani njome, a istovremeno potpuno spremni da je ignorišemo, mi kao i gospođa Alving i svi ostali likovi ove drame, iznova samo pokušavamo da dokažemo sami sebi i svima oko nas da smo vredni našeg dobrog imena koje stalno promovišemo“, dodaje Bošković. „Glavni problem nije ’pobeći od prošlosti’ već konstantno nošenje nje svuda sa sobom i ponavljanje toga da ’ova stvar, koju svuda nosim i kojom se iznova i iznova bavim, uopšte ne utiče na mene’.“ 

Prvo izvođenje dramskog komad slavnog norveškog pisca, upriličeno je u Čikagu, ali priča o udovici Heleni Alving (Mirjana Karanović) koju prati aveti iz prošlosti i dalje se sa podjednakim interesovanjem publike gleda na svim meridijanima. Gledaoci zatiču gospođu Alving u nameri da sirotište koje je podigla posveti uspomeni na svog preminulog supruga. Ipak, kako će se ispostaviti, njen suprug bio je daleko od časnog i čestitog čoveka vrednog divljenja, a njen brak sakriva brojne tajne.

Iza „Aveti“ stoji Hartefakt fond, koji potpisuje i predstave „Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva“, „Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“, „Glad“,„Izopačeni“, „Radnici umiru pevajući“...

U predstavi igraju Mirjana Karanović, Slobodan Beštić, Branko Cvejić, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Autorski tim predstave čine: Andrej Nosov(reditelj) Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević(scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler).

Predstava „Aveti“ nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Festivala Grad Teatar – Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO.

Karte za novembarska igranja „Aveti“ mogu da se kupe na biletarnici Bitef teatra (rezervacije se vrše pozivom na broj telefona 0698992400), kao i na svim GIGS TIX i Eventim prodajnim mestima.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru