Neispričane priče Srbije: Život kroz LGBTQ naočare

Neispričane priče Srbije: Život kroz LGBTQ naočare

Izložba „Neispričane priče“, sačinjena od razglednica sa ispovestima LGBTQ osoba iz Srbije i njihovih najbližih, biće otvorena 18. marta (16h) u kafe-restoranu „Od usta do usta“ u Beogradu.

Otišao sam iz Srbije pre 16 godina i bilo mi je OK. Kad je prestalo da mi bude OK pomislio sam da će mi kod kuće ipak biti bolje pa sam se vratio. To me je držalo cele dve godine ovde, jer sam shvatio da su ljudi manje-više svugde isti. Razlika je u onome šta ovde mogu i smem, bolje reći ne mogu i ne smem. Sad ne znam kako da kažem, da li se vraćam kući ili opet odlazim od kuće. U Beogradu su mi i prijatelji i porodica ali ne i život koji hoću za sebe.  – Miloš B.

Razglednice, na kojima se uz jednu fotografiju autora nalazi i nekoliko ispisanih redova o gorkom, tek ponekad slatkom ukusu koji ostavlja život članova LGBTQ zajednice u Srbiji, rezultat su višemesečnog istraživanja „Srbija: neispričane priče“.

Razumevajući ovu zajednicu kao integralni deo našeg društva projekat promoviše prava svih Unstraight osoba (osobe koje sebe ne određuju pojmom „straight“) i doprinosi njihovom osnaživanju i ravnopravnosti.

Jedan od ciljeva istraživanja jeste uspostavljanje osnove za kreiranje prve arhive koja će čuvati sa jedne strane privatne istorije, sećanja i lična iskustva Unstraight osoba i sa druge, svedočanstva o razvoju LGBTQ pokreta u Srbiji.

„Ovom izložbom Hartefakt označava početak rada na sakupljanju i pohranjivanju uspomena, priča, predmeta i ostalih detalja iz života LGBTQ osoba u Srbiji, sa ciljem da se u narednom periodu formira svojevrsni muzej, institucionalno sećanje na život članova ove zajednice koja je marginalizovana u našoj zemlji“, izjavio je direktor Hartefakta Andrej Nosov.

Izložbu će otvoriti Ulf Peterson (The Unstraight Museum / Transpond) i Nevena Negojević (Hartefakt), a posetioci će izložene radove moći da pogledaju sve do 1. aprila.

Istraživanje „Srbija: neispričane priče“ realizovao je Hartefakt fond iz Beograda u okviru projekta „Revealing life of LGBTQ community in Serbia“ (Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji) podržanog od strane Švedskog instituta.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru