Direktor Hartefakta na prestižnom nemačkom festivalu pozorišta

Direktor Hartefakta na prestižnom nemačkom festivalu pozorišta

Direktor Hartefakta Andrej Nosov učestvovao je na 53. berlinskom festivalu Theatertreffen Berliner Festspiele, najvećem festivalu nemačkog savremenog pozorišta.

Andrej Nosov je bio deo međunarodne grupe istaknutih pozorišnih radnika koju je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, zajedno sa Gete institutom, pozvalo u Berlin radi razmene iskustava i kreiranja uslova za saradnju između nemačkih i organizacija i umetnika iz ostalih država koje su učestvovale.

„Ovaj boravak u Berlinu bio je neverovatna prilika za sagledavanje savremene produkcije, ne samo na nemačkom govornom području već i mnogo šire. Problemi su svuda veoma slični, ali ostaje jak utisak o velikom značaju koji na društvene i političke prilike ima teatar. Od visokih funkcionera, pa do publike sa festivala, čuli smo jednu istu poruku – živo pozorište je pozorište 21. veka“, poručio je Andrej Nosov.

Od posebnog je značaja da je tokom boravka u Berlinu direktor Hartefakta Nosov dogovorio južnoameričku turneju za Hartefaktove produkcije u 2017. godini, kao i razmenu sa regijom Južne Afrike. Takođe je dogovorena komunikacija i saradnja sa Theater and Dance programom Gete instituta, a uspostavljeni su i dogovori sa nekoliko nemačkih autora koji će sarađivati sa Hartefaktom na narednim produkcijama.

Nosov je naglasio i važnost stalnog kretanja i promena radi napretka u umetnosti i sprečavanja stagnacije.

„Pozorište koje je živo i koje nas se tiče, a koje sa druge strane komunicira sa svetom i izdvaja se iz zadrtog konteksta naše pozorišne stvarnosti je glavni cilj Hartefakta. Ukoliko 2017. bude godina novih tendencija u produkciji i autorskom izrazu, možemo reći da je Hartefakt još jednom napravio iskorak u odnosu na dosadašnju praksu“.

Ovaj najvažniji pozorišni festival nemačkog govornog područja održava se od 1964. godine, a centralni deo čini deset najznačajnijih pozorišnih komada izabranih od oko 400 mogućih predstava u sezoni. Tokom godina program se širio, tako da sada obuhvata, pored centralnog programa od deset predstava, i brojne diskusije, dodele nagrada, premijere i koncerte.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru