Grobnica za Borisa Davidoviča u Ljubljani i Zagrebu

Grobnica za Borisa Davidoviča u Ljubljani i Zagrebu

Nakon velikog uspeha na BITEF festivalu u Beogradu, predstava Grobnica za Borisa Davidoviča, Danila Kiša u režiji Ivice Buljana imala je premijerna izvođenja u Ljubljani i Zagrebu, u okviru regionalne turneje.

Predstava je nakon uspešnog nastupa u Beogradu, proteklog vikenda izvedena u Ljubljani u Centru kino Šiška, a pred hrvatskom publikom u Zagrebačkom kazalištu mladih. Obe dvorane bile su pune do posledneg mesta, a publika, među kojom je bio i veliki poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života, oduševljeno je pozdravila glumce višeminutnim aplauzom.

Turneja je bila veliki uspjeh. Impresivno je bilo u Zagrebu isto kao i noć prije u Ljubljani.Kino Šiška i ZKM su bili prepuni. U Zagrebačkom kazalištu mladih je bilo još posebnije zbog same scene koja je Grobnici za Borisa Davidoviča dala puni sjaj. Na oba mjesta su nas teško pustili sa poklona, veoma smo zahvalni. – izjavila je glumica Aleksandra Janković po završetku turneje.

U srpsko-hrvatsko-slovenačkoj koprodukciji, koju predvodi reditelj Ivica Buljan, Grobnica za Borisa Davidoviča je izuzetan prikaz ovog kontroverznog teksta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tim je proveo skoro ceo mesec istražujući skrivene detalje u Kišovom narativu i ovaj proces je doveo do otkrivanja važnih društvenih, religijskih, političkih i ideoloških poruka koje se iznova ponavljaju kroz različita vremena i kao takve su predstavljene u predstavi.

Kritičari ističu kako je reč o predstavi neverovatne kombinacije snage, žestine i odmerenosti, snažnog erotskog naboja i lepote, koja se igra, sluša i gleda bez daha.

Grobnica za Borisa Davidoviča je nastala u ko-produkciji Hartefakt Fonda i Bitef teatra iz Beograda, Mini teatra iz Ljubljane, Novog kazališta iz Zagreba, festivala Zadar snova, Ustanove kulture Parobrod i Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kroz program obeležavanja stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata. 

U predstavi igraju: Aleksandra Janković, Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Stipe Kostanić, Boris Vlastelica, Iva Kevra, Benjamin Krnetić, Marko Grabež i Nikola Malbaša.

 

Predstava nastavlja regionalnu turneju gostovanjem 6. novembra u Skoplju, a u Beogradu je na redovnom repertoaru Bitef teatra 19. 20. i 21. novembra.

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru