Premijera predstave Ostaci na festivalu Dev9t

Premijera predstave Ostaci na festivalu Dev9t

Predstava Ostaci po dramskom tekstu Vuka Boškovića, u režiji Andreja Nosova, biće premijerno izvedena 17. juna u 20h na festivalu Dev9t u Staroj Ciglani u Beogradu

Predstava Ostaci nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda i festivala Dev9t, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

„Ostaci“ govore o nesrećnim i mrtvim ljudima. Oni pokušavaju da srede svoje intimne živote i međusobne odnose ispunjene ljubomorom, psihoaktivnim supstancama i tragovima ljubavi, dok se paralelno istražuju ratni zločini koje je bataljon Vojske Srbije izvršio nad albanskim civilima na Kosovu. Odnosi između junaka su zamršeni, opterećeni prošlošću, prećutkivanim svakodnevnim problemima i strahovima vezanim za budućnost.

Autorski tim čine: autor dramskog teksta Vuk Bošković, reditelj Andrej Nosov, kompozitorka Irena Popović Dragović, dramaturškinja Biljana Srbljanović.

Igraju: Jelena Graovac, Miloš Timotijević, Irena Popović Dragović.

Likovi „Ostataka“ su potpuno svesni da su šanse da razotkriju počinioce ratnog zločina i „privedu ih pravdi“ podjednako male koliko i šanse da će svako od njih „živeti srećno do kraja života“, ali oni su spremni da urade bilo šta da bi ostvarili i jednu i drugu stvar (sve dok na kraju ne odustanu od svega).

„Svako od njih istovremeno i sumnja da ga svi ostali lažu, zbog čega je jako povređen, ali je takođe uveren u ispravnost svoje odluke da nikad nikome ne kaže istinu. Njihov manjak iskrenosti u privatnim životima u suprotnosti je sa požrtvovanim pokušajima da otkriju i dokažu da je sam (izmišljeni) vrh današnje vojske učestvovao u (izmišljenom) ratnom zločinu u (izmišljenom) selu na Kosovu“, rekao je autor, dramski pisac Vuk Bošković.

Ova predstava nema za cilj da bilo koga obrazuje o prošlosti, da bilo koga tera da radi bilo šta. Ova predstava najličnije postavlja pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati?

Detaljnije o predstavi pročitajte ovde.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru