Ponoćne Aveti zadržale Sombor budnim

Ponoćne Aveti zadržale Sombor budnim

Tačno u ponoć, u noći između 17. i 18. juna, na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Somboru stupile su „Aveti“ Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova. Brojna publika budno ih je dočekala, a na kraju i ispratila dugim aplauzom.

Predstava „Aveti“ gostovala je u Somboru, u okviru Pozorišnog maratona na kome Hartefaktove produkcije učestvuju drugu godinu za redom. U ponoćnom terminu, Aveti su zadržale somborsku publiku u pozorištu.

Ovo je komad o instituciji braka, o palanci i poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je još uvek potlačena. Aveti pokazuju savremene nedostatke društva preispitujući našu odgovrnost za njih. Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih „bravura“ koje su same sebi poenta, bez stvaranja spektakla, ova je predstava o nama, našem društvu i našoj odgovornosti.

A prema rečima reditelja Andreja Nosova, „licemerije je danas jedna od društvenih vrednosti koja je pažljivo uzgajana i promovisana kao vrednost ili kao vrlina koja je potrebna i opravdana. U takvoj sredini, postavlja se pitanje da li indiviualac može da se oseća kao da ima dom, odnosno da pripada svojoj okolini“.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Marko Grabež i Jovana Gavrilović.

Autorski tim predstave čine: Andrej Nosov (reditelj) Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević (scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler).

Predstava Aveti nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Grad Teatra-Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru