Sedmi rođendan Hartefakta!

Sedmi rođendan Hartefakta!

Povodom sedmog rođendana, pripremili smo pregled nekih od najzanimljivijih činjenica o radu Hartefakta od osnivanja 2009. godine do sada. Ove činjenice smo u okviru HearteFACTS akcije objavljivali na našoj Facebook stranici svakog dana, od početka jula do rođendana, 14. jula. Pročitajte naše HearteFACTS, obeležite sedam godina sa nama i nastavite da nam pružate podršku u sprovođenju programa malih grantova, različitih umetničkih produkcija, regionalne saradnje, istraživačkih i drugih projekata koji doprinose drugačijoj perspektivi regionalne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Hvala svima na podršci u proteklih sedam godina!

HearteFACTS ➀

Hartefakt je do sada sarađivao sa više od 100 lokalnih, regionalnih i međunarodnih organizacija - ambasada, fondacija, kulturnih centara, festivala...

HearteFACTS ➁

Kroz program malih grantova, Hartefakt je od 2009. godine dodelio 81 grant različitim regionalnim projektima.

HearteFACTS ➂

Hartefaktove predstave, performansi i izložbe do sada su gostovali u više od 10 država širom Evrope i u Kanadi.

HearteFACTS ➃

Od osnivanja 2009. godine, Hartefakt je producirao 12 pozorišnih predstava.

HearteFACTS ➄

Hartefaktova prva pozorišna produkcija Hipermnezija ujedno je i prva predstava iz Beograda koja je imala premijeru u Prištini u periodu od preko 20 godina.

HearteFACTS ➅

Hartefakt 2014. godine objavljuje knjigu “Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života” – prvu knjigu te tematike na području bivše Jugoslavije, koja (ponovo) otkriva iz “zvanične” istorije isključenu istoriju homoseksualnosti na ovim prostorima.

HearteFACTS ➆

Predstava u produkciji Hartefakta “Mali mi je ovaj grob” po dramskom tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Dina Mustafića, osvojila je sedam nagrada na regionalnom festivalu u Brčkom, dve nagrade na MESS festivalu u Sarajevu i gostovala u gotovo svim zemljama regiona, kao i u Kanadi.

HearteFACTS ➇

Hartefakt je 2014. godine organizovao prvi Festival tolerancije u Beogradu, a u okviru izložbenog programa publika je imala jedinstvenu priliku da vidi deo privatne kolekcije originalnih plakata sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu, da bi širile nacističku propagandu u Srbiji.

HearteFACTS ➈

Na WakEUp festivalu 2015. godine Hartefakt, zajedno sa stotinu građana i građanki, nije spavao dva dana tokom performansa "48h budnosti", koliko je trajalo javno neprekidno čitanje ispovesti izbeglica, da bi pozvao na solidarnost i razumevanje njihovih sudbina.

HearteFACTS ➉

Pobednička drama prvog Hartefaktovog konkursa za najbolju savremenu dramu 2010. godine, “Radnici umiru pevajući” Olge Dimitrijević, postavljena je na scenu u režiji Anđelke Nikolić 2011. godine, a već naredne na Sterijinom pozorju osvaja čak 7 nagrada, među kojima i nagradu za najbolju predstavu.

(HearteFACTS ➀➀)

Danas ne objavljujemo činjenicu o Hartefaktu, već jedinu moguću činjenicu za današnji dan - 1995. godine u Srebrenici izvršen je genocid, a broj do sada identifikovanih žrtava je 8372.

Dođite večeras u 20h ispred Narodne skupštine Republike Srbije da zajedno odamo počast stradalima u Srebrenici.

HearteFACTS ➀➁

Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar, Rajko Đurić, Doruntina Baša, Staša Bajac, Vesna Perić, Dino Pešut, Tomislav Zajec…samo su neki od autora čiji dramski tekstovi su izabrani za najbolje na konkursu za savremeni društveno angažovani dramski tekst, koji Hartefakt organizuje četvrti put od 2010. Godine.

HearteFACTS ➀➂

Hartefaktov festival WakEUp, kao poziv na podršku i solidarnost sa izbeglicama, probudiće i zatim 48 sati držati budnim građane i građanke Evrope - i to iz Berlina i Pariza, gde će se održati u septembru 2016. godine.

HearteFACTS ➀➃

Danas obeležavamo sedmi rođendan Hartefakta, a prethodnih dana mogli ste da pročitate neke od rezultata našeg rada na izgradnji drugačijeg društva.

Vreme je da proslavimo - srećan nam rođendan!

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru