ZATVOREN KONKURS za najbolju savremenu dramu

ZATVOREN KONKURS za najbolju savremenu dramu

Hartefaktov konkurs za najbolji regionalni savremeni angažovani dramski tekst zatvoren je 20. jula 2016. godine. Uprkos činjenici da skoro nijedan štampani ili elektronski medij nije objavio vest o konkursu, prijavljena su 144 dramska teksta iz celog regiona. Odluku o najboljem žiri će saopštiti u oktobru. Hvala svima koji su poslali prijave!

Pobednički dramski tekstovi prethodnih konkursa su radovi Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“, Doruntine Bashe „Prst“ i Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“. Sve pobedničke drame postavljene su na scenu u produkciji Hartefakta.

Prvo mesto na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade u iznosu od 4000 EUR (neto). Nagrada obuhvata i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u toku 2017/2018. godine u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta. Hartefakt se obavezuje da, u štampanoj formi, objavi zbirke sa pet dramskih tekstova koji uđu u uži izbor konkursa. Pored toga, Hartefakt je spreman da podrži i podstiče umetničku afirmaciju i promociju najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.

Ovogodišnji članovi žirija su pozorišni stvaraoci iz regiona - Biljana Srbljanović, Oliver Frljić i Filip Vujošević. Biljana Srbljanović jedna je od najpoznatijih savremenih dramskih autorki, čije su drame višestruko nagrađivane, prevedene na preko trideset jezika i izvođene u više od stotinu pozorišta širom sveta. Trenutno radi kao vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Oliver Frljić je poznati višestruko nagrađivani hrvatski reditelj, koji uspešno radi u čitavoj bivšoj Jugoslaviji – pre svega Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Intendant Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci i deo tima za realizaciju projekta Evropske prestonice kulture za Rijeku. Filip Vujošević, dramaturg i dramski pisac iz Beograda, dobitnik je Specijalne Sterijine nagrade za dramaturšku inovativnost, nagrade na Konkursu Sterijinog pozorja za savremeni dramski tekst i drugih.

Tokom trajanja konkursa i do donošenja odluke Hartefakt neće davati informacije o radu žirija ili bilo kom pojedinačnom tekstu i njegovom plasmanu. Mole se autori da poštuju ovo i ostala pravila konkursa.

Četvrti po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru