Sedam nagrada za predstavu Mali mi je ovaj grob

Sedam nagrada za predstavu Mali mi je ovaj grob

Predstava Mali mi je ovaj grob, Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, osvojila je sedam nagrada na festivalu Susreti kazališta/pozorišta u Brčkom. U okviru regionalne turneje, predstava je 28. novembra izvedena u Zagrebu i pred slovenačkom publikom 29. novembra, u Novoj Gorici.

Nakon višestrukih priznanja na sarajevskom Internacionalnom festivalu MESS, predstava Mali mi je ovaj grob je ponovo nagrađena. Žirifestivala Susreti kazališta/pozorišta u Brčkom, dodelio je nagrade za najbolju bosanskohercegovačku predstavu, za najbolju režiju, najbolju muziku, najbolju scenografiju, Amila Terzimehić je osvojila nagradu za najbolju mladu glumicu, a nagrađeni su i glumci Milan Marić i Ermin Bravo. Sala Doma kulture je bila puna do poslednjeg mesta, a publika je oduševljeno pozdravila glumačku ekipu nakon izvođenja.

Predstava „Mali mi je ovaj grob” je ponovo gostovala u Zagrebu, gde je pored izvođenja bio organizovan razgovor sa autorskim timom predstave, na temu  „Istorija i umetnost: antinomski par?“ koji se uz podršku Foruma ZFD održao u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava je ostavila snažan utisak i na publiku u Novoj Gorici, posle izvođenja u prepunom Slovenačkom narodnom pozorištu.

„Nakon učestalih izvođenja u Beogradu i Sarajevu, sa različitim prijemom publike koja u Beogradu gleda predstavu sa izvesnom distancom u odnosu na publiku u Sarajevu, odlazak na festival u Brčko, potom  Zagrebu i najzad u Novu Goricu, bili su novi izazovi za našu ekipu, nošeni na valu Biljanine izvrsnosti i Dinove mudrosti, te Heartefact produkcijske perfektnosti” , izjavio je glumac Svetozar Cvetković. „Za nas u ekipi, 5 glumaca i jedan muzičar, novi vatreni izazov je bila publika na festivalu u Brčkom jer se radi o specifičnom gradu u BIH koji ima status distrikta, u zemlji gde jugoslovenstvo znači bitno više od nostalgije”, dodao je on.

Predstava „Mali mi je ovaj grob“ realizovana je u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 i festivala MESS iz Sarajeva, kazališta Ulisis sa Briona i producentske kuće Testament films, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Predstava je na redovnom repertoaru beogradskog Bitef teatra. Sledeća izvođenja su 13. i 14. decembra.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru