Beogradski performans u Berlinu – 48 sati budnosti

Beogradski performans u Berlinu – 48 sati budnosti

Performans 48 sati budnosti počeo je sinoć u 19h u Holcmarkt (Holzmarkt) galeriji u Berlinu. Ovo je poziv građankama i građanima Berlina da učestvuju u 48-časovnom neprekidnom javnom čitanju stotina stranica teksta: ličnih ispovesti izbeglica i priča o njihovoj sudbini.

Događaj je otvorila glumica berlinskog pozorišta Maksim Gorki Mateja Meded, koja je pročitala proglas „Zapamti budućnost“.

„Solidarnost je danas umetnost. Biti solidaran nije za javno prikazivanje. Ovo je lični čin svakog od nas. Danas Berlin, sutra Pariz, iz dana u dan sve više ljudi i mesta. Ovo postaje evropski kolektivni čin koji smo počeli iz Beograda, kao glas razuma i glas posvećen životu bez straha“, istakao je jedan od autora projekta Andrej Nosov.

Jedan od posetilaca performansa, poreklom iz Sirije, prepoznao se na fotografiji koja je deo izložbe Na putu Marka Drobnjakovića. Izložba je deo programa, a prati prolazak izbeglica balkanskom rutom.

Do petka, 16. septembra u 19h svi posetioci galerije Holcmarkt moći će čitanjem potresnih priča iz života izbeglica da učestvuju u performansu i pokažu solidarnost, humanost i budnost. Ostatak sveta može da prati ceo performans i ostane budan uz live stream na veb-sajtu http://actionwakeup.net/.

Performans je deo multidisciplinarnog projekta WakEUp čiji su autori Andrej Nosov i Srđan Ćešić, a izvođači i koautori Janko Dimitrijević, Nevena Negojević i Jelena Graovac. Prateći program performansa čini izložba Marka Drobnjakovića Na putu, kao i video radovi Violončelo Srđana Ćešića i Solidarnost Andreja Nosova.

Performans 48 sati budnosti u Berlinu realizuju Heartefakt i Serbinale uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, Holzmarkt kooperative i inicijative Berlin Belgrade Connection.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru