Savremena pozorišna scena učestvuje u 48 sati budnosti u Sarajevu

Savremena pozorišna scena učestvuje u 48 sati budnosti u Sarajevu

Sinoć u 19h počeo je performans 48 sati budnosti u okviru MESS OFF programa 56. Internacionalnog Teatarskog Fesivala MESS Sarajevu.

Sarajevski performans je otvorio glumac Alban Ukaj tradicionalnim čitajnem proglasa Zapamti budućnost, koji je ispraćen spontanim aplauzom posetilaca galerije savremene umetnosti Java. Samo sinoć je galeriju posetilo blizu stotinu ljudi, od kojih su se mnogi prihvatili Crvene knjige tekstova i čitanja. 

U toku noći razne ličnosti savremene pozorišne scene  sedale su pred mikrofon i preuzimale čitanje, među kojima i rediteljka Selma Spahić, glumica Maja Izetbegović, dramski pisac Dino Pešut kao i plesačica, glumica i rediteljka Barbara Matijević.

Performans “48 sati budnosti”, deo multidisciplinarnog projekta WakEUp, je neprekidno javno čitanje stotina tekstova, priča, ispovesti, o izbeglištvu, o nesreći i životnim uslovima onih koji su morali da napuste svoje porodice, domove i gradove. Publika je pozvana na aktivno slušanje ali i na direktno učešće, uzimanjem mikrofona i preuzimanjem odgovornosti nastavkom čitanja.

Autori koncepta su Andrej Nosov i Srđan Ćešić, a izvođači i koautori programa Janko Dimitrijević, Nevena Negojević, Jelena Graovac. Live stream celokupnog performansa biće emitovan na internet stranici www.actionwakeup.net.

"Kada ste već umorni, kad vam glava pada konačno dovedete čula u tu frekvenciju da se stvarno suoče s tim što čitate…" rekao je Srđan Ćešić na press konferenciji festivala MESS PRESS koja je održana nekoliko sati ranije.

"Prvi put izvodimo performans u pozorišnom kontekstu, odnosno u kontekstu pozorišnog festivala, što je specifično i zbog publike koju ovaj festival ima i zbog drugih učesnika  koji će, sigurni smo, čitati s nama. Svaki novi grad nosi potupno nove akcente. Iskustvo izvodjenja  48 sati budnosti u Sarajevu jako nam je važno, zbog priče ovoga grada ",  rekla je Jelena Graovac.

U okviru pratećeg programa je izložena serija crno-belih fotografija Marka Drobnjakovića “Na putu”, koja beleži svakodnevicu izbeglica sa Bliskog Istoka na putu ka Starom kontinentu. Kuratori izložbe su Srđan Ćešić i Nevena Negojević. Izložbu prate video radovi “Violončelo” Srđana Ćešića i “Solidarnost” Andreja Nosova koji se na različite načine bave budnošću.

Događaj 48 sati budnosti u Sarajevu organizuju Hartefakt fond i Internacionalni teatarski festival MESS.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru