Drama o Gavrilu Principu gostuje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji

Drama o Gavrilu Principu gostuje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji

Predstava Mali mi je ovaj grob, Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, u okviru regionalne turneje gostovaće u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. Predstava će biti izvedena 27. novembra u Brčkom, 28. novembra u Zagrebu i 29. novembra u Novoj Gorici.

Nakon letnje jadranske turneje i nekoliko gostovanja publika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ponovo ima priliku da gleda predstavu Mali mi je ovaj grob, dok će za publiku u Sloveniji ovo biti premijerno izvođenje. Predstava će u Brčkom biti izvedena u Domu kulture na festivalu Susreti kazališta/pozorišta, u Zagrebačkom kazalištu mladih, a u Novoj Gorici u Slovenačkom narodnom pozorištu.

Priča o Sarajevskom atentatu i implikacijama tog čina na opštem i ličnom planu, sa fokusom na značaj borbe za slobodu, revoluciju i mladost, realizovana je u koprodukciji Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 i festivala MESS iz Sarajeva, kazališta Ulysses sa Briona i producentske kuće Testament films. Predstava je nastala u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Drama nije ni istorijska ni politička, ona ne govori o događajima, nego o ljudima. Upravo različita vidjenja ljudi, odnosno ove istorijske ličnosti, 19-ogodišnjeg atentatora, otkrivaju sasvim različita tumačenja istorije na Balkanu“, ističe autorka teksta Biljana Srbljanović.

Predstava otvara pitanje uloge angažovanog teatra u savremenom društvu, angažovane kulture, a posebno uloge umetničkih i kulturnih stvaralaca u kreiranju nove društvene stvarnosti u regionu Balkana.

Uloge tumače Milan Marić, Marko Janketić, Ermin Bravo, Amila Terzimehić i Svetozar Cvetković.

Za zagrebačku publiku biće organizovan razgovor sa autorskim timom predstave, na temu  „Istorija i umetnost: antinomski par?“ koji će se uz podršku Foruma ZFD održati u subotu, 29. novembra od 10 časova u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Predstava Mali mi je ovaj grob je na redovnom repertoaru beogradskog Bitef teatra. Sledeća izvođenja su 13. i 14. decembra.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru