Film Bubnjevi otpora na Slobodnoj zoni

Film Bubnjevi otpora na Slobodnoj zoni

U utorak, 15. novembra, u 17 časova, u Dvorani Kulturnog centra biće prikazan film Matjea Žufra Bubnjevi otpora, dok će u isto vreme u Muzičkoj kući Metropolis gost programa Kafa sa autorom biti scenaristkinja filma Besa Luci. Ovo je jedan od projekata koji je podržan programom Mali grantovi Hartefakt fondacije.

Dokumentarni film Bubnjevi otpora govori o tome kako su se tokom 90-ih godina na Kosovu uporedo ustanovljeni društvo i stvarnost. Prikazano je kako su segregacija i aparthejd postali norma. Film istražuje i beleži priče o nastavi održavanoj u kućama, podrumima, privatnim stanovima, prodavnicama I mnogim drugim prostorima pretvorenim u školske prostorije. Reč je o priči socijalnog i građanskog angažovanja, i aktivizma na Kosovu koji je osnažio i omogućio da javni život Albanaca poprimi oblik. I na kraju, koje priče su zabeležene ili zaboravljene posle rata 1999. godine.

Trejler filma možete pogledati na sledećem linku: https://vimeo.com/173652047

Scenaristkinja filma, Besa Luci, jedan je od grantija podržanih našim programom Malih grantova (2014./2015.). Zajedno sa rediteljem Matjeom Žufrom, ona je snimila film Bubnjevi otpora koji je premijerno prikazan 2016. godine.

Slobodna zona, filmski festival posvećen popularizaciji angažovane kinematografije i alternativnog bioskopskog repertoara, u želji da otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu. U okviru regionalne selekcije, film Bubnjevi otpora možete pogledati u Dvorani KCB-a, u utorak u 17 časova, ili se pridružiti Besi u Muzičkoj kući Metropolis, gde će gostovati kao deo programa Kafa s autorom.

Žiri DokuFesta iz Prizrena odao je filmskoj ekipi posebno priznanje za Balcan Newcomer nagradu uz komentar da je film Bubnjevi otpora, reditelja Matjea Žufra, koji je u formi razgovora, kroz otvorenu razmenu ličnih osećanja omogućava prošlosti da ispliva na površinu kao bitna u odnosu na sadašjnomst, takođe koristeći dijalog i prenošenje iskustva kao sredstvo otpora.

 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru