Hartefakt na festivalu Ekstravagantna tela: Zločin i kazna u Domu omladine Beograda

Hartefakt na festivalu Ekstravagantna tela: Zločin i kazna u Domu omladine Beograda

U okviru festivala Ekstravagantna tela: Zločin i kazna, koji će se održati u Domu omladine Beograda 20. i 21. novembra, biće prikazan naš dokumentarni video WakEUp, nastao kao deo filma nastalog kao retrospektiva performansa 48 sati budnosti koji je u poslednjih godinu dana izveden u Beogradu, Berlinu, Parizu i Sarajevu.

Dokumentarni video WakEUp! nastao je nakon godinu dana iskustva s 48 budnosti, neprekidnog dvodnevnog performansa koji se izvodi u kontinuitetu od decembra 2015. godine i do sada je organizovan u Beogradu, Berlinu, Parizu i Sarajevu. Performans 48 sati budnosti sastoji se od neprekidnog javnog čitanja stotina stranica teksta: ličnih priča i tekstova o sudbini izbeglica, prikupljenih u Crvenu knjigu, od antike do danas, koji prikazuju nesreću onih koji su bili primorani da napuste svoje domove. Publika je pozvana da aktivno sluša, ali i da direktno učestvuje. Da sedne pred kameru, uzme mikrofon i pročita priču. WakEUp! je retrospektiva dosadašnjeg iskustva. To je montaža 192 sata performansa snimljenih do danas, u četiri grada. Projekat je prvi put izveden u decembru 2015. godine u Beogradu, kao potreba da se reaguje na najveću humanitarnu krizu u Evropi od početka veka.

Međunarodni festival Ekstravagantna tela: Zločin i kazna koji kroz umetničke produkcije, performanse, predstave, razgovore i radionice kritički preispituje društvene odnose koji oblikuju kategoriju kriminala i odvajaju kriminalno ponašanje od ne-kriminalnog. U vremenu kada se širom Evrope podižu zidovi, u post- snoudenovskoj eri odnosa društva prema informacijama koje izmiču kontroli, festival upravo želi da ispita koje su ideološke pretpostavke u pozadini društvenih i zakonodavnih regulativa kriminaliteta.

Program festivala možete pogledati ovde.

Program u Beogradu realizuje orgnizacija KIOSK u partnerstvu sa Domom omladine Beograda, organizacijom Kontejner iz Zagreba i organizacijom Kontrapunkt iz Skoplja. Program je podržan od strane regionalne platforme za kulturu KOOPERATIVA. Kustoski tim programa u Beogradu čine Milica Pekić (KIOSK) i Olga Majcen Lin (Kontejner).

Ekstravagantna tela: Zločin i kazna trajaće od 20. novembra u 16 časova do 21. novembra u 22 časa. U tom periodu možete videti naš film u holu ispred sale Amerikana. Ulaz na festival je besplatan.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru