Odluka žirija o pobednicima konkursa za savremeni angažovani dramski tekst

Odluka žirija o pobednicima konkursa za savremeni angažovani dramski tekst

Žiri u sastavu Oliver Frljić (predsednik žirija, reditelj), Biljana Srbljanović (dramska književnica) i Filip Vujošević (dramaturg i dramski pisac) je kroz nekoliko faza izdvojio pobednike. Odluku prenosimo u celosti.

ODLUKA ŽIRIJA

Na Hartefaktov konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, koji je raspisan u periodu od 18. maja do 20. jula 2016. godine, pristigla su 144 dramska teksta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Prvo mesto na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade koja obuhvata otkup autorskih prava za postavljanje pobedničkog komada u produkciji Hartefakta u jednom regionalnom pozorištu. Pored pobedničke, četiri drame koje su, po oceni žirija, među najboljima, biće objavljene u zbirci, čiji je izdavač Hartefakt, koji će se baviti njihovom promocijom i podrškom.

Rekordni broj prijavljenih tekstova, njihova stilska i tematska raznovrsnost, kao i visok umetnički domet, stavile su žiri pred veliki izazov i selekcija tekstova se odvijala kroz nekoliko etapa. Žiri u sastavu Oliver Frljić (predsednik žirija, reditelj),  Biljana Srbljanović (dramska književnica) i Filip Vujošević (dramaturg i dramski pisac) je kroz četiri faze selekcije, jednoglasno doneo sledeće odluke:

Prva nagrada dodeljuje se drami

Probudi me kada završi

(pod šifrom: WESTWORLD)

Dramski tekst koristi dobro poznatu dramaturšku matricu kroz kojom, kroz humor i iskrenu emociju, preispituje krvavu ratnu prošlost na Balkanu i postavlja niz pitanja o tome da li je drugačija sudbina ljudi u tim ratovima bila moguća. Precizna, duhovita i veoma bolna, ova drama nas suočava sa promašenošću naših života i podstiče nas da se bavimo promišljanjem alternativa društvenoj i političkoj stvarnosti u kojoj živimo.

 Žiri je za objavljivanje odabrao i sledeća četiri dramska teksta:

 ’’Rascjep’’ (pod šifrom: 3006jezero)

’’Kidanje’’ (pod šifrom: žvajz)

’’Gde drveće sjaji’’ (pod šifrom: Prvi novembar)

’’Stvaranje čoveka’’ (pod šifrom: SUPERNOVA)

Sva četiri dramska teksta hrabro i direktno prilaze raznolikim aktuelnim društvenim temama, nikada ne klizeći u jednobraznu angažovanost bez umetničkog pokrića, već stvarajući jasnu socijalnu poruku kao produkt visoko artikulisanog pozorišnog teksta.

Pored odabranih komada, žiri izdvaja i dramski tekst Mihrap (pod šifrom: Hrabri mali toster) koji smatra gotovo jednako uspelim kao nagradjni tekstovi i poziva autora/autorku da nastavi sa svojom spisateljskom praksom.

Ove tekstove, različite tematike, ali visokog umetničkog dometa, odlikuje svežina u pristupu, ambiciozni pozorišni potencijal, kao i hrabrost, angažovanost i intelektualno poštenje njihovih autora.

Nagrađene drame, pa i tekst sa specijalnom pohvalom, odlikuju se autentičnom atmosferom koju uspevaju da proizvedu, te ih žiri sve srdačno preporučuje za čitanje i izvođenje.

Žiri je, kao i do sada, striktno poštovao princip anonimnosti.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru