Mirza Skenderagić dobitnik Hartefaktove nagrade za najbolji savremeni angažovanidramski tekst

Mirza Skenderagić dobitnik Hartefaktove nagrade za najbolji savremeni angažovanidramski tekst

Bosanskohercegovački autor Mirza Skenderagić (drama „Probudi me kada završi“) pobedio je na Haretfaktovom konkursu za savremeni angažovani dramski tekst. Žiri u sastavu Oliver Frljić (predsednik žirija, reditelj), Biljana Srbljanović (dramska književnica) i Filip Vujošević (dramaturg i dramski pisac) je kroz četiri faze selekcije izdvojio 6 drama, među kojima je i pobednička.

„Pobednička drama koristi dobro poznatu dramaturšku matricu kojom, kroz humor i iskrenu emociju, preispituje krvavu ratnu prošlost na Balkanu i postavlja niz pitanja o tome da li je drugačija sudbina ljudi u tim ratovima bila moguća. Precizna, duhovita i veoma bolna, ova drama nas suočava sa promašenošću naših života i podstiče nas da se bavimo promošljanjem alternativa društvenoj i političkoj stvarnosti u kojoj živimo“, navode Oliver Frljić, Biljana Srbljanović i Filip Vujošević u obrazloženju odluke žirija. 

Uz ovu dramu, za objavljivanje su odabrane i „Kidanje“ Katarine Mitrović, „Stvaranje čoveka“ Tijane Grumić, „Rascjep“ Mirne Rustemović i „Gde drveće sjaji“ Nine Plavanjac. Sva četiri dramska teksta hrabro i direktno prilaze raznolikim aktuelnim društvenim temama, nikada ne klizeći u jednobraznu angažovanost bez umetničkog pokrića, već stvarajući jasnu socijalnu poruku kao produkt visoko artikulisanog pozorišnog teksta. Pored odabranih komada, žiri izdvaja i dodeljuje specijalnu pohvalu Filipu Jokanoviću, za dramu „Mihrap“, koju smatra gotovo jednako uspelom kao nagrađeni tekstovi i poziva autora da nastavi sa svojom spisateljskom praksom. 

„Nagrađene drame, pa i tekst sa specijalnom pohvalom, odlikuju se autentičnom atmosferom koju uspevaju da proizvedu. Reakcija savremene drame na brzi ritam društvenih promena ne izostaje. Međutim, ta reakcija neretko ima poteškoće da dopre do šire pozorišne javnosti. Savremena drama preispituje stvarnost, postavlja pitanja i poziva na razmišljanje o problemima koje šira javnost ne prepoznaje ili ignoriše“, navedeno je u odluci žirija.

Ovo je bio četvrti Hartefaktov konkurs za svremeni angažovani dramski tekst, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst promoviše angažovanu umetnost i odgovorno pisanje za pozorište, kao i talentovane dramske pisce iz zemalja regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Na ovogodišnji konkurs pristigla su 144 dramska teksta čija su stilska i tematska raznovrsnost, kao i visok umetnički domet stavile žiri pred veliki izazov. Hartefakt ovim putem podstiče i podržava angažovano umetničko stvaralaštvo, stvarajući uslove za kreiranje nove generacije društveno angažovanih, kreativnih i progresivnih snaga koje će kritički promišljati svet oko sebe i doprinositi razvoju čitavog regiona.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru