Nakon regionalne turneje drama o Gavrilu Principu ponovo pred beogradskom publikom

Nakon regionalne turneje drama o Gavrilu Principu ponovo pred beogradskom publikom

Predstava Mali mi je ovaj grob, po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, biće izvedena 13. i 14. decembra od 20 časova u Bitef teatru. Nakon regionalne turneje i gostovanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i brojnih priznanja kojima je nagrađena na festivalima u Sarajevu i Brčkom, beogradska publika ponovo ima priliku da pogleda predstavu koja otvara pitanje uloge angažovanog teatra u savremenom društvu.

Ko je zapravo Gavrilo Princip, kakva je uloga Apisa, vođe tajne organizacije Crna Ruka, koji je u ime ideje Velike Srbije iz pozadine vukao konce u pripremi atentata sa sasvim drugačijim ciljevima od zanesenih revolucionara? Zašto su ove istorijske ličnosti i ovaj događaj od pre stotinu godina, koji se beleži kao povod za Veliki rat, važne za razumevanje  savremenih odnosa u regionu? U godini u kojoj se obeležava 100. godišnjica od početka Prvog svetskog rata predstava „Mali mi je ovaj grob“ otvara nove poglede u želji da odgovori na ova pitanja, povlačeći istovremeno paralele sa društveno-političkom situacijom u Srbiji danas.

Priča o Sarajevskom atentatu i implikacijama tog čina na opštem i ličnom planu, sa fokusom na značaj borbe za slobodu, revoluciju i mladost, realizovana je u koprodukciji Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 i festivala MESS iz Sarajeva, kazališta Ulysses sa Brijuna i producentske kuće Testament films. Predstava je nastala u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije u okviru programa obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Uloge tumače Milan Marić, Marko Janketić, Ermin Bravo, Amila Terzimehić i Svetozar Cvetković.

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
čet
Raspisan konkurs za rad u Hartefakt Institutu
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru