Najava: HFestival

Najava: HFestival

HFestival održaće se 21. i 22. decembra 2016. godine u galeriji Štab. Prethodna izdanja festivala pod nazivom Festival tolerancije (2014.) i WakEUp (2015.) bila su način da Hartefakt obeleži kraj godine temama koje smatra važnim i aktuelnim. Ove godine HFestival okupiće u dva dana multidisciplinarnog umetničkog programa teme koje su obeležile prethodnu programsku godinu Hartefakta.

Otvaranje festivala biće proglašenje pobednika četvrtog regionalnog konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, na kom je žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Oliver Frljić i Filip Vujošević izdvojio najbolje drame sa teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Na otvaranju će se autorima i publici, uz članove žirija, obratiti i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Novica Antić i Nj.E. Filip Ge, ambasador Švajcarske. Autori ovih drama pokazatelj su da savremena drama ne zaostaje za društvenim promenama kojima svedočimo. Na tribini „Savremeno pisanje u 21. veku“ koju će voditi Biljana Srbljanović a učestvovaće upravo autori pobedničkih tekstova, diskutovaće se o angažvanoj umetnosti i koliko je prostora publika ostavlja za angažovanu dramu u regionalnim pozorištima.

Inpirisan turnejom „48 sati budnosti“, Srđan Ćešić će u okviru festivala izložiti multimedijalnu instalaciju „Korisnik nije dostupan“, gde će ponovo skrenuti pažnju na izbegličku krizu koja i dalje traje i na ljude kojima je naša empatija i humanost preko potrebna. Uz to, video rad „WakEUp retro: godinu dana“ prikazaće najznačajnije trenutke putovanja performansa „48 sati budnosti“ kroz 4 evropska grada- Berln, Pariz, Sarajevo i Beograd.

Drugog dana festivala savremena drama i njeno izvođenje biće centralni događaj u vidu scenskog čitanja drame koja je proglašena za najbolju u regionu, „Probudi me kada završi“ Mirze Skenderagića. Jednostavno predstavljanje ovog komada u izvođenju Jelene Graovac, Irene Popović Dragović, Miloša Timotijevića i Milana Marića, biće prilika beogradskoj publici da se upozna sa radom mladog autora iz Sarajeva, koji predstavlja osveženje za pozorišnu scenu. Festival će se završiti kratkim koncertom Irene Popović Dragović, kompozitorke čija je autorska muzika obeležila brojne predstave u regionu, pa tako i produkcije Hartefakta – „Hinkeman“, „Verter: ili imaš nade ili nade nemaš“, „Šta je ona kriva,  ona ništa nije kriva“ i na kraju, „Ostatke“.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Švajcarske u Beogradu. 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru