Prvi dan HFestivala

Prvi dan HFestivala

Danas u 12 časova u galeriji Štab otvoren je HFestival. Kao i prethodnih godina, kroz Festival tolerancije i WakEUp, Hartefakt je decembar posvetio društveno angažovanoj umetnosti.

Festival je svečano otvorio Nj. E. Filip Ge, ambasador Švajcarske koji je naglasio značaj događaja poput HFestivala, 48 sati budnosti, izložbe "Na putu" i regionalnog konkursa za savremeni angažovani dramski tekst.

„I dalje verujem da umetnost i kultura mogu da naprave pozitivnu promenu u društvu u kom živimo. U svakom slučaju, važno je da umetnici preispituju sopstvene metode, korist i efekta koji njihov rad izazva“, izjavio je ambasador.

Uz ambasadora, prisutnima se obratio i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, Novica Antić, koji je,  istakao značaj regionalnog konkursa za savremenu angažovanu dramu, izrazio svoje oduševljenje pobedničkim tekstom i uručio nagradu pobedniku konkursa, Mirzi Skenderagiću iz Sarajeva.

Nakon proglašenja usledila je tribina koju su vodili dramaturg Vuk Bošković i pozorišni reditelj Dino Mustafić, koji su zajedno sa najboljim mladim autorima iz regiona, po oceni stručnog žirija, diskutovali o njihovom stvaralaštvu, inspiraciji, onome što im smeta u ovom društvu i kako to svojim angažovanim delima žele da promene.

Istog dana u 19 časova, postavljena je i multimedijalna instalacija „Korisnik nije dostupan“, Srđana Ćešića, koja je deo izložbenog programa Hfestivala, uz video „WakEUp retro: godinu dana“ i fotografije „Na putu“ Marka Drobnjakovića. Ova postavka nastala je sa idejom da skrene pažnju na društvene probleme koji su pali u zaborav u proteklih godinu dana i da izazove empatiju. Zamišljajući mobilne telefone koji su pripadali izbeglicama, predstavljajući njihovu dragocenu imovinu koja je zajedno sa njima „prešla“  nekoliko hiljada kilometara bilo kojom od strašnih izbegličkih ruta, Ćešić je svojom instalacijom predstavio ideju dragocenog tog potresnog iskustva, koje često nadilazi umetničku fikciju ili medijski realizam.

Drugog dana festivala u 19 časova, takođe u galeriji Štab imaćete priliku da vidite scensko čitanje pobedničkog teksta četvrtog Hartefaktovog konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, „Probudi me kad završi“ u izvođenju Jelene Graovac, Irene Popović Dragović, Miloša Timotijevića i Milana Marića. Hfestival se završava mini koncertom kompozitorke Irene Popović Dragović koja će zajedno sa svojim bendom odsvirati neke od omiljenih numera  iz njenog bogatog opusa koji se može čuti u raznim predstavama širom regiona.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Švajcarske u Beogradu. 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru